Az iskolák nem dönthetnek rendkívüli szünetről, az orvosok nem mehetnek külföldre

Az iskolák nem dönthetnek rendkívüli szünetről, az orvosok nem mehetnek külföldre

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében fertőtlenítést végez egy dolgozó a fővárosi Gastro Gardens önkiszolgáló étteremben 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda éjjel megjelent az újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett veszélyhelyzet részletes szabályait írja le.

A csütörtöktől már élő rendelkezések szerint ideiglenesen visszaáll a határellenőrzés Magyarország és a Szlovén Köztársaság, valamint Magyarország és az Osztrák Köztársaság határán. Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű Magyarország területére nem léphet be. Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be.

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező magyar állampolgárok a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek, akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre, akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek magukat alávetni, azzal, hogy a kijelölt járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Tudja meg, mivel jár a ma kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet | Magyar Hang

Akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét, vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

A rendelet hatálybalépésétől a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek, a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos, az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el, zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége, a Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül, a külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány | Magyar Hang

Az a nem magyar állampolgár, aki a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása végett elrendelt járványügyi elkülönítési, megfigyelési, zárlati és ellenőrzési szabályokat megszegi, Magyarország területéről kiutasításra, kitoloncolásra kerül.

A rendelet hatálybalépésétől az egészségügyi dolgozók, a hivatásos és  a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottak, a navosok, a kormánytisztviselők Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el.

A minisztériumok esetében külföldi kiküldetést miniszter illetve miniszterelnök engedélyezhet.

Az állandó tartózkodásra jogosult EGT-állampolgár a magyarral azonos megítélés alá esik.