Koronavírus – Négy Olaszországból érkezett magyarnak jelezték eddig a határon, hogy házi karantén vár rájuk

Koronavírus – Négy Olaszországból érkezett magyarnak jelezték eddig a határon, hogy házi karantén vár rájuk

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 5-én (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zajlik a koronavírus miatti ellenőrzés a határokon, négy Olaszországból érkező magyar állampolgár már hatósági házi karanténba került. Ez az, amikor nem hagyhatja el otthonát két hétig. A kormány közben az időseknek szóló tájékoztató kampányba kezd, televíziókban és rádiókban is lehet majd ezzel találkozni. Az iskolák bezárását továbbra sem tartják fontosnak.

Jelenleg 16 koronavírussal fertőzött beteg van ma Magyarországon – kezdte Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője.

A szerdán bejelentett veszélyhelyzet kapcsán elmondta, hogy megkezdték a határforgalom ellenőrzését, minden beérkezőt ellenőriznek. Öt határátkelőnél zajlik már ez a munka, a többinél pedig az előkészületek zajlanak, vagy korlátozások lesznek. Négy magyar állampolgár jött haza Olaszországból, nekik otthon kell majd maradniuk házi karanténban. Két román állampolgárral szemben viszont, akik szintén Olaszországból érkeztek, megtagadták a belépést. Aki egyébként megsérti a hatóságok által meghozott szabályokat, akár a karanténra vonatkozóan, bűncselekményt követ el.

Dömötör Csaba államtitkár a tájékoztatón elmondta, hogy a kormány csütörtök reggeltől időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentet meg. Televíziókban és rádiókban futnak majd, illetve a nyomtatott sajtóban és az interneten. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, még a tömegközlekedést is. Külön kiemelik, hogy akinél tünetek jelentkeznek, telefonon kell jelentkeznie, nem pedig személyesen a háziorvosnál. Arra kérték az idősügyi szervezeteket, önkormányzatokat, hogy saját eszközeikkel segítsenek abban, hogy a tájékoztatók minden idős emberhez eljussanak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház vezetője a három új fertőzöttről beszélt. Egyikük egy már karanténban lévő iráni diák, aki a „korábbi rendbontók” egyike. A másik egy 27 éves magyar, aki Izraelben járt, de itthon kapcsolatba került külföldiekkel. Ő a UPC munkatársa, aki miatt kiürítették a Haller Gardens nevű irodaházat. A vele szoros kapcsolatban lévő két ember karanténban van. A harmadik egy 49 éves magyar ember, aki külföldön nem járt, koronavírusos beteggel nem találkozott. Úgy tudni, hogy kollégái Ausztriában voltak síelni, de ezt még ellenőrzik.

Megvan az első gyógyult beteg, egy iráni fiatal, akiről biztonsággal kimondható, hogy meggyógyult és csütörtökön várhatóan elhagyhatja a kórházat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte, hogy a szerdai nap fordulópontot jelent, hiszen akkor mondta ki az egészségügyi világszervezet, hogy világjárványról beszélünk. Majd a hatósági házi karanténról beszélt, amit azoknál rendelnek el, akik fertőzött területről, például Olaszországból érkeznek haza. Az érintett 14 napig nem hagyhatja el a lakást, ezért meg kell szervezni az ő ellátását. A tiszti főorvos ebben a családok segítségét kérte, ha ez nem megoldható, akkor az önkormányzatok nyújthatnak segítséget. Az ajtajukra is ki kell tenni egy cédulát, mert látogatókat nem fogadhatnak. Ettől függetlenül ételt át lehet neki adni, ahogy a postás is beadhatja például a levelet.

Ha nem egyedül él, aki hatósági házi karanténba kerül, akkor azt kérték, hogy a lakásban sokkal gyakrabban fertőtlenítsenek, ha lehetőség van rá, akkor külön mellékhelyiséget is használjon az érintett. Az általa használt eszközöket külön kell kezelni, a mosogatásnál is oda kell erre figyelni. Amennyiben a házi karanténban lévő belázasodik, vagy a koronavírus tüneteit mutatja, akkor telefonon jelezze ezt a megadott számokon. Ha más típusú egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor is telefonon hívja az orvosát.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az érintettek tartsák be a szabályokat, hiszen hatósági intézkedésről van szó. Egyúttal ismét hangsúlyozta a szappanos kézmosás fontosságát.

Lakatos Tibor ennek kapcsán elmondta, hogy a rendőrség részt fog venni a házi karantén betartatásában, illetve elkezdték kidolgozni azt a rendszert, hogy a rendőrök miként vehetnek részt az úgynevezett kontaktuskutatásban.

Az operatív törzs vezetője újságírói kérdésre beszélt arról is – Gulyás Gergelyre hivatkozva –, hogy az iskolás korosztály kevésbé kitett a fertőzésnek, így nem lenne arányos az intézmények bezárása. Habár a gyerekek is lehetnek hordozói a betegségnek, járványügyi szakemberek javasolták, hogy az iskolák bezárására nincs szükség. Müller Cecília itt azt is hozzátette, hogy az sem lenne jó, ha az otthon maradó gyerekekre a nagyszülőknek kellene vigyáznia. Ha mégis szükség lenne korlátozásra később, azt meg fogják tenni.

Arra a kérdésre Dömötör Csaba egyelőre nem tudott válaszolni, hogy az egészségügyi dolgozók kapnak-e később jutalmat. – Első az emberi élet védelme – fogalmazott az államtitkár.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.