Újabb egészségügyi dolgozó került karanténba

Újabb egészségügyi dolgozó került karanténba

A koronavírus (Forrás: NIAID/NIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 17 egészségügyi dolgozó van karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban – mondta Fodor Attila, a DPC kommunikációs vezetője az atv.hu-nak szerda este.

Hétfőn az Emmi tájékoztatása szerint 16-an voltak karanténban.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden azt közölte, hogy a Dél-pesti Centrumkórház 16 egészségügyi dolgozója közül, aki karanténban van, senki sem koronavírusos. A második tesztet ugyanakkor szerdán csinálják meg náluk – tette hozzá.

Tudja meg, mivel jár a ma kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet | Magyar Hang

Fodor Attila az ATV.hu a teszttel kapcsolatos kérdésére úgy válaszolt, hogy „koronavírussal való fertőződés gyanúja esetén a karantén ideje 14 nap a fertőzött személlyel történt kontaktustól számítva. A hazai esetdefiníció alapján ez idő alatt három alkalommal, az időszak elején, közepén és végén végeznek ellenőrző teszteket”. De az érintettek a negatív tesztek ellenére is a karanténban maradnak két hétig – tette hozzá.

A Dél-pesti Centrumkórházban azokról az egészségügyi dolgozókról van szó, akik az ötödik, már súlyos állapotú 70 éves magyar koronavírusos férfit kezelték korábban és körülötte forgolódtak a Szent László kórházban. Ez a 16 egészségügyi dolgozó akkor a 70 éves súlyos beteg férfi alapbetegségének megfelelő védőfelszerelést viselt, amikor ellátták, elvégezték rajta a beavatkozásokat a Szent László Kórházban a hematológiai, illetve az intenzív osztályon – de még mielőtt a koronavírus tesztet elvégezték volna a férfin. Ők tehát akkor még nem tudhatták, hogy a beteg férfi koronavírussal fertőzött.