A villamos művek volt vezetője bevonult a „parkettás” börtönbe

A villamos művek volt vezetője bevonult a „parkettás” börtönbe

Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója (b) a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok (j) ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2015. április 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A több mint tízmilliárdot sikkasztó egykori MVM-vezér, Kocsis István megkezdte öt éves büntetése letöltését a kecskeméti „luxus”-büntetésvégrehajtási intézetben. - írja a Népszava.

Kocsis István hétfőn bevonult a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe – tudta meg a Népszava Vadócz Attilától, az illetékes Kaposvári Törvényszék sajtószóvivőjétől. Ezzel végképp érthetővé válik, hogy – amiként azt a Népszava feltárta – az állami MVM Magyar Villamos Művek 2005 és 2008 közötti vezérigazgatója miért költözött a jogerős ítélet novemberi kihirdetése után a gyerekei nevén lévő leányfalui „palotából” egy 33 négyzetméteres kecskeméti panelgarzonba. A közeli Wéber Ede utcában található ugyanis az ország egyik legkényelmesebbnek tartott, az argóban csak parkettásnak hívott büntetésvégrehajtási (bv)-intézete. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) korábbi, lapunknak küldött tájékoztatása szerint a szabadságvesztést lehetőleg az elítélt lakcíméhez legközelebb eső intézetben hajtják végre.

A Kúria tavaly év végén sikkasztás és hűtlen kezelés miatt ítélte jogerősen 5 év börtönre Kocsis Istvánt. Legkorábban büntetése kétharmada – vagyis 3 év 4 hónap után – szabadulhat. A tíz éves, fordulatos büntető eljárás során bebizonyosodott: az MVM Csoport 2005-2008 között alapvetően az akkori vezérigazgató kezdeményezésére és érdekében utalt több mint 15 milliárdot lenyomozhatatlan cégeknek.

A Kocsis István iránti töretlen bizalmukat az elmúlt politikai kurzusok az üzletember visszatérő botrányai ellenére rendre állami cégek csúcsvezetői posztjaival fejezték ki. Hírek szerint a büntetőeljárás alatt oly szívélyes kapcsolatot alakított ki Orbán Viktorékkal, hogy a paksi bővítést is jórészt neki „köszönhetjük”.

Szakértők nyílt titokként kezelik, hogy országunk letöltendő szabadságvesztésre ítélt nagypályás, fehérkesztyűs bűnözői a kecskeméti, II-es számú bv-intézetbe kerülnek. Itt, az egykori szovjet laktanya irodából átalakított celláiban, a kigyúrt nehézfiúktól tisztes távolban raboskodott az évtized elején az ex-MSZP-s Zuschlag János, most pedig állítólag itt könyvtároskodik a csalási kísérlet miatt tavaly szeptemberben négy év börtönre ítélt Mengyi Roland exfideszes képviselő is. A 24.hu, a Blikk és a HVG tudósításai szerint a látogatót gondozott kert fogadja, a foglyokat egyágyas, jól felszerelt szobák várják, a többség napközben külső helyszínen dolgozik, a kantinban menüből választhatnak, szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, társasjátékokkal, biliárdozással, sportolással – akár teniszezéssel –, angoltanulással, kertészkedéssel vagy a könyvtárban tölthetik; nyáron napozhatnak, egy év után hétvégente hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig nyomkövetővel akár otthon tölthetik. A leginkább szanatóriumhoz hasonlító „enyhébb végrehajtási szabályú” körlet lakói az intézményen belül szabadon mozoghatnak és havonta akár négyszer is kaphatnak 48 órán túli eltávozást. - zárja beszámolóját a Népszava.