Emmi: halasztják a műtéteket, a fogorvosnál csak a sürgős eseteket látják el

Emmi: halasztják a műtéteket, a fogorvosnál csak a sürgős eseteket látják el

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek mérséklése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – közölte a tárca az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható. Felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.

A fertőzés terjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

Betelt a pohár: nevének vállalásával ír egy aneszteziológus a koronavírus tényleges veszélyeiről | Magyar Hang

Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként, valamint magánemberként arra kérem orvos kollégáimat, a szakmát és az intézményvezetőket, fontolják meg az operatív szakmák tervezthető és halasztható (ún. elektív) műtéteinek felfüggesztését (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, ortopédia, szemészet, szájsebészet, fül-orr-gégészet, stb).Néhány előrelátó és felelős intézményvezető ezt már saját hatáskörben múlt héten megtette, ezúton is köszönet és tisztelet nekik.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell kéthetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével

– áll a közleményben.

Ez utóbbi rendelkezés azért is figyelemre méltó, mert szombat délelőtt dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy szükséges lenne a tervezhető és halasztható (elektív) műtétek felfüggesztése, és ennek elrendelésére kéri az intézményvezetőket. „Szakmai és morális kötelességünk” – fogalmazott, hangsúlyozva: az elektív műtétek rengeteg orvos-páciens találkozót igényelnek, ami komoly rizikót jelent a koronavírus „láthatatlan” lakossági terjedése és a hosszú lappangási időszak miatt. Máté-Horváth Nóra szerint csak az olyan sürgető műtétek elvégzését lenne szabad engedélyezni, amelynek elhalasztása a páciens állapotának gyors vagy visszafordíthatatlan romlását eredményezné (Például az onkológiai műtétek, amik nem tűrnek halasztást).

Ráadásul – hangsúlyozza az orvos, egészségügyi aktivista – ezek az esetek komoly ellátórendszeri kapacitást emésztenek fel, és a

„mostanában egyre korlátozottabb számban rendelkezésre álló elsődleges védőfelszerelések készletét (maszk, kesztyű, sapka, egyszerhasználatos eszközök) is fogyasztják”.