Vészüzemmódra kapcsol az egészségügy

Vészüzemmódra kapcsol az egészségügy

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől vészüzemmódra kapcsol az egészségügy, a kórházakban csak a sürgős, nem halasztható műtétek végezhetők - írta a Népszava. A lap szerint ide tartoznak mindazon beavatkozások, amelyek elhalasztása életveszélyt vagy súlyos vissza nem fordítható károsodást okozna a betegnek.

A fogászati alapellátók a vészhelyzet visszavonásáig csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek. A betegektől az egyéb ellátók is azt kérik, ha nem feltétlen szükséges, kerüljék az orvosi várókat, a krónikus betegek kérjenek e-receptet. Ezt akár a hozzátartozóik is kiválthatják, ha a patikában meg tudják mondani a recept tulajdonosának tajszámát, és náluk van a saját személyi igazolványuk.

Hétfőtől a Honvédkórház úgynevezett elővizsgálati pontot működtet. Kizárólag az elővizsgálati ponton történő áthaladást követően lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező. Az intézményben valamennyi orvosi szolgáltatást kizárólag azok vehetik igénybe, akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja. Ellenkező esetben a beteg további vizsgálata a kórház Sürgősségi Centrumában történik.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken este arról beszélt, hogy a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk. Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás – ígérte személyesen a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

A Népszavának nyilatkozó aneszteziológusok úgy vélték, mindez nagyon jó, csakhogy egyelőre még mindig védőeszközök nélkül kénytelenek dolgozni. Ami azért óriási veszélyforrás, mert – mint mondták – mind gyakrabban derül ki utólag, hogy a pácienseik közül valaki koronavírus fertőzött.

Ezt alátámasztani látszik az is: több fővárosi kórházban is kerültek csoportosan karanténba intenzíves szakorvosok. Ez pedig azt jelenti, hogy ők egy időre kiesnek a rendszerből miközben éppen ők azok, akik képesek a legsúlyosabb eseteknél a lélegeztetőgépek mellett dolgozni.

Az újságnak egyikük azt is elmondta, hogy egy-egy aneszteziológus legfeljebb három-négy gépet képes felügyelni, de ha bármelyik ilyen betegnél beavatkozásra van szükség, akkor oda már személyre szóló figyelemre van szükség. Egyelőre tisztázatlan az is, hogy van-e megfelelő kapacitás ennyi gépkarbantartására, sterilizálására, a bennük lévő szűrők cseréjére.