Bezárnak a játszóterek Budapesten, a parkolás továbbra sem lesz ingyenes

Bezárnak a játszóterek Budapesten, a parkolás továbbra sem lesz ingyenes

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bezárnak a fővárosi játszóterek, mert a játékok lehetőséget adnak a vírus terjedésére. Keddtől él az online regisztráció a budapesti közbringa-rendszerre, amelynek havi díját a korábbi bejelentésnek megfelelően száz forintra csökkentették. A parkolás továbbra sem lesz ingyenes a fővárosban.

Bezárnak a fővárosi üzemeltetésű és a kerületi játszóterek is Budapesten – mondta napi tájékoztatóján kedden Karácsony Gergely. A döntés a kerületekkel egyetértésben született. – A friss levegő fontos, de a játékok jó lehetőséget adnak a vírus terjedésére – indokolta a korlátozást a főpolgármester.

Bár érkeztek lakossági javaslatok ezzel kapcsolatban, nem teszik ingyenessé a parkolást a fővárosban. Elmondása szerint az autóforgalom csökkent, de nem annyival, mint amennyire számítottak. A parkolók tele vannak, és szerinte káoszt okozna Budapesten az ingyenes parkolás. Viszont meg fogják vizsgálni, hogy az egészségügyben és a közszolgáltatások területén dolgozók számára megoldják az ingyenességet.

Bezárt játszótér a koronavírus miatt (Fotó MTI/Lakatos Péter)

Mától online regisztrációval is lehetséges lesz a közbringa-rendszer használata, amelynek árát havi száz forintos, jelképes összegre csökkentették. Mivel csökkent a közösségi közlekedést használók aránya – ami Karácsony Gergely szerint a jelen helyzetben pozitív fejlemény –, ezért csütörtök hajnaltól átállnak Budapesten a nyári menetrendre. Indoklása szerint nem spórolni akarnak az intézkedéssel, hanem védeni akarják a munkatársakat és beosztani az erőt.

Megismételte a városvezető azt is, hogy nem elégséges az információáramlás az önkormányzatok és a kormány között, ezért ő maga nem tud választ adni a kerületi vezetők szerinte jogos kérdésére, például hogy kapnak-e a szociális gondozók és az önkormányzat egészségügyi dolgozói védőfelszerelést.

– Aki teheti, maradjon otthon, és ha mégis el kell hagyni a lakóhelyét, tartsa be azokat az egyszerű szabályokat, amelyek életeket menthetnek. Ilyen a kézmosás, a fertőtlenítés, az idősektől való lehetőség szerinti távolmaradás, de legalább két méteres távolságtartás – hívta fel ismét a figyelmet Karácsony, és köszönetet mondott az egészségügyben, szociális ellátásban, közlekedésben dolgozó embereknek.

Gy. Németh Erzsébet szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy tárgyaltak a kerületi önkormányzatokkal és a tankerületi vezetőkkel az idősek és a gyermekek étkeztetéséről. Minden kerületben lesz egy ügyeletes tálalókonyha, ahová bemehetnek azok, akik rászorulnak az étkeztetésre, az igényeket a kerületi önkormányzatok és a tankerületi vezetők fogják felmérni. Elsősorban azokról a gyerekekről van szó, akik eddig is kedvezményes étkezésben részesültek. A szülők az igazgatókat és a tankerületi vezetőket keressék, ha jelezni akarják, hogy szükségük van étkezésre. Gy. Németh Erzsébet azt kérte, hogy az oktatási államtitkárság vonja vissza azt a döntését, hogy amelyik gyermek ügyeletben van egy iskolában, ott nem kaphat ételt. Ez szerinte megnehezíti, hogy meleg étellel lássák el a rászoruló gyerekeket.

Azt is elmondta, hogy harminc, önkormányzati cégekhez tartozó autót bocsát rendelkezésre a fővárosi önkormányzat a kerületeknek, sofőrrel: a Rendészeti Igazgatóság és a kéményseprők néhány dolgozója fognak segíteni az önkormányzatoknak az idősgondozásban.