Több hónapig ingyenpénzt adna a magyar dolgozóknak a szakember

Több hónapig ingyenpénzt adna a magyar dolgozóknak a szakember

Koronavírus miatti határzár a röszkei átkelőnél még az első hullámban (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnos egyre több jel utal arra, hogy egy-két hónapon belül akár az egymilliót is elérheti a munkanélküliek száma – írja Essősy Zsombor a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a Növekedés.hu-n közölt írásában a koronavírus gazdasági következményei kapcsán. Mint hozzáteszi, a várhatóan nagy mennyiségű álláskeresőhöz 300-400 ezer fővel járulhatnak hozzá azok a magyarok, akik most külföldről térnek haza, mert a munkájuk az elsők között szűnt meg a járványhelyzet hatására. 

De nemcsak a hazamenekülőknek kell meghúzniuk a nadrágszíjat, hanem lényegében mindenkinek. Gondoljunk csak bele, hogy leáll az Audi, és ez nem csak az ott dolgozó 13 ezer dolgozót sodorja bizonytalanságba, hanem további 80-100 ezret is a beszállítói láncban. – A szorult helyzetből az jelentheti a kiutat, ha mindenki, aki 2020 első napján munkaviszonnyal rendelkezett, a keresete pedig nem haladta meg a KSH szerinti 2019-es átlagot, az kapjon a következő öt hónapon keresztül havi bruttó 100 ezer forintot – javasolja a szakember.

A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon | Magyar Hang

Tudjuk jól, hogy Európa-szerte a magyarok bírnak szinte a legkevesebb megtakarítással. Sürgős segítség kell.

Pontos adatai nincsenek, de úgy gondolja, hogy a 4,5 millió munkavállalóból mintegy 3 millióan eshetnek a besorolás alá. Mint hangsúlyozza, ebben az esetben a gyors döntéshozatal az egyetlen helyes lépés. Havi szinten a GDP kevesebb, mint 1 százalékáról van szó. A pénz „a későbbi GDP-növekedés motorját adó embereknek komfortérzetet adhat, és nemcsak az esetlegesen karanténban töltendő heteket teheti elviselhetőbbé, hanem az ágazattól és cégmérettől függetlenül a munkáltató által nehezen elkerülhető megszorításokat is segíthet átvészelni” – fejezi be írását Essősy.

Nem ő az egyetlen, aki javaslatokat tesz gazdaságélénkítésre, miután a koronavírus okozta vészhelyzet a világon mindenhol legyalulja a növekedést, és egyre több olyan hírrel lehet találkozni, amely elbocsátásokról, kényszerű szabadságokról, s emiatt bajba jutó családokról szó. Ezért most a kormányokon nyugszik a felelősség, hogy gazdaságélénkítő programokat állítsanak össze. Hiába söpri le az asztalról a problémát Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy állapodjon meg a munkáltató és a munkavállaló, s közösen oldják meg a helyzetet.

Az MNB moratóriumot kért a lakossági hitelek törlesztésére is | Magyar Hang

Közben újabb történelmi mélypont: egy euróért lassan 350 forintot kell adni.

A világ vezető közgazdászai egyetértenek abban, hogy nemcsak a járvány következményeinek leginkább kiszolgáltatott kis- és középvállalkozásokat kell megmenteni adó- és hitelkönnyítésekkel, hanem a lakosságot is. A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz is azt nyilatkozta, óriási összegekre lesz szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk.

A hírek szerint gigantikus amerikai mentőcsomag készül, és ennek keretében minden amerikai csekket kap a válság átvészelésére. Amerikai sajtójelentések szerint egyszer folyósított ezerdolláros összegről van szó. Idehaza Szalay-Berzeviczy Attila, korábbi tőzsdeelnök vetett fel hasonlót Facebook-bejegyzésében: szerinte a gyárbezárások miatt jövedelem nélkül maradt alkalmazottaknak alapjövedelmet kellene biztosítani, a bankoknak pedig a válság idejére fel kellene függeszteniük a lakossági és kkv-hitelek törlesztését. Ez utóbbira a vállalkozások és a lakosság tekintetében is a jegybank már javaslatot tett.

Ausztriában 16 ezren kértek munkanélküli segélyt, a Nobel-díjas közgazdász szerint osztogatásba kell kezdeni | Magyar Hang

Óriási összegekre van szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk - véli a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz. Ausztriában egy nap alatt 16 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, de hétfőn már egy munkába lépés sem volt.