Ha a NATO-erőket kivonják, Magyarország is befejezi afganisztáni szerepvállalását

Ha a NATO-erőket kivonják, Magyarország is befejezi afganisztáni szerepvállalását

A Tartományi újjáépítési csoport (PRT) 11. váltásának magyar katonái 2011-ben az afganisztáni Baglán tartományban (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizennégy hónapon belül megvalósulhat az amerikai csapatok teljes kivonása Afganisztánból – erről tájékoztatott az egyesített vezérkar főnöke, Mark Milley tábornok, miután Dohában aláírták az erről szóló megállapodást a tálibokkal. Jelenleg mintegy 13 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot Afganisztánban – közülük nyolcezer kiképzési, míg ötezer terrorelhárítási feladatokat lát el, valamint segíti a helyi erők munkáját. A menetrend szerint július 14-éig 8600 fősre csökkentik a létszámot, de a teljes kivonulásig még részt vesznek amerikai egységek a terrorelhárító munkában is. Ez mindenképpen komoly vállalás, egyúttal történelmi lépés, Donald Trump hosszú ideje ambicionálja is magát ez ügyben.

A döntés ránk is hatással lehet. Vajon mi lesz jelenleg is folyamatban lévő magyar NATO-misszióval? Kérdéseinkkel megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, a szaktárca egy nap alatt válaszolt, ám sok konkrétumot nem árultak el. Azt azonban igen: „A misszióban való részvétel kapcsán Magyarország követi a Szövetségen belül megfogalmazott »Együtt be, együtt ki« elvet. Ennek értelmében, ha a NATO erők kivonása megtörténik, akkor a Magyar Honvédség is befejezi az afganisztáni szerepvállalását.”

De vajon mivel hozzák haza a katonáinkat? Pontosan mennyi magyar teljesít szolgálatot? És hogy alakult a magyar NATO-misszió az évek során? Erről és a témába vágóan megannyi másról szóló teljes cikkünket keresse a legfrissebb, 2020. március 20-án megjelenő 12. lapszámunkban!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És, hogy miről olvashat még a 12. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.