A Jobbik felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza a katonákat a magyar vállalatoktól

A Jobbik felszólította Orbán Viktort, hogy vonja vissza a katonákat a magyar vállalatoktól

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány határozatban rendelte el 140 magyar vállalat katonai felügyelet alá helyezését, holott erre sem az Alaptörvény, sem a különleges jogrend alapján nem volt joga – fogalmazott Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője, igazságügyi bizottság tagja egy Facebook-videóban.

A politikus emlékeztetett, a lépést a működőképesség biztosításával indokolták, a kormányhatározatban azonban nem szerepel felhatalmazó rendelkezés, mely jogszabály alapján teheti meg ezt a kormány. – Azért nem szerepel, mert nincs ilyen jogszabály – hangsúlyozta Varga-Damm Andrea.

A képviselő elmondta, március 11-én mondták ki, hogy Magyarországon veszélyhelyzet van a koronavírus-járvány terjedése miatt. A kormány kötelezettségeit veszélyhelyzet esetén a katasztrófatörvény írja, így a Jobbik képviselője szerint Orbán Viktor kizárólag ez alapján hozhatta volna meg a határozatait. Emlékeztetett, a jogszabály szerint a gazdálkodó szervezeteknek a következő kötelességei lehetnek: vagy hatósági határozattal kötelezik őket valamilyen tevékenységre, vagy szerződéskötéssel kérnek tőlük szolgáltatást, vagy terméket. – Ennél tovább nem mehetnek a kötelezettségeik – tette hozzá.

– A veszélyhelyzet idején a jogszabály alapján miniszteri biztost kellene kinevezni, ami nem történt meg, Orbán Viktor maga irányítja az intézkedést. A törvény szerint, a helyzet súlyosbodása esetén lehet bizonyos állami társaságokat állami felügyelet alá vonni, de csak az államháztartásért felelős miniszter, vagyis aktuális helyzetben Varga Mihály útján. A helyzet azonban nem súlyosabb szerencsére, mint március 11-én volt – fogalmazott Varga-Damm.

A politikus hangsúlyozta, a magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy katonákat lehetne gazdasági társaságokhoz kiküldeni. A Jobbik ezért felszólítja Orbán Viktort, hogy vonja vissza a kormányhatározatot, és rendelje vissza a katonákat, rendőröket és katasztrófavédelmi szakembereket a vállalatoktól, mert a jelenlétük nem a veszélyhelyzetet megoldását szolgálja, csak a miniszterelnök hatalmi törekvéseit. A párt figyelmezteti a miniszterelnököt, hogy a katasztrófavédelmi törvény szerint járjon el, és ne éljen vissza az emberek félelmével.

A veszélyhelyzetre tekintettel 140 stratégiai jelentőségű magyar vállalat került az állam látókörébe. Ezekhez a cégekhez a katonaság küld irányítócsoportot, amely bizonyos esetekben a gyártásba és a pénzügyekbe is beleszólhat. A kijelölt vállalatok között van egyebek mellett a MOL, az MVM, a MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta, az Auchan, de a közmédia is.

Mindeközben az utcákon is megjelentek a katonai járőrök és honvédségi járművek a járvány elleni védekezés jegyében – jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A hatóság szerint erre a lakosság biztonságérzetének növelése miatt van szükség.

https://www.facebook.com/watch/?v=225718335499050

Népszava: Határidő nélkül hosszabbíthatnák meg a veszélyhelyzetet | Magyar Hang

A járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben két törvénytervezetet dolgozott ki a kormány, az egyik a Büntető törvénykönyv módosítása, a másik pedig a veszélyhelyzetről szól - írja a Népszava. Ez utóbbi az érdekesebb, de nagyon fontos, hogy még minden módosulhat, hiszen az ellenzék szerint a kormány nyitott az észrevételeikre a tervezett intézkedések meghozatalánál.