Összesen hatmillió maszkot szeretne a főváros

Összesen hatmillió maszkot szeretne a főváros

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védőfelszereléseket kér a kormánytól a főváros, Karácsony Gergely szerint az elkövetkező időszakban akár összesen hatmillió különféle maszkra is szükség lenne. A főpolgármester bejelentette azt is, hogy segítik azokat a vállalkozásokat, amelyek a Fővárosi Önkormányzattól bérelnek helyiséget, de most nehéz helyzetbe kerültek.

A Fővárosi Önkormányzat és a kerületek is megpróbálnak minden lehetséges eszközt bevetni, hogy saját maguk is be tudjanak szerezni olyan védőfelszereléseket, amelyek a terepen dolgozókat – az egészségügyiseket és a szociális szféra munkatársait – védhetik – közölte szokásos napi tájékoztatóján Karácsony Gergely. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ez nem pénz kérdése.

A kormány felé mindenesetre már megfogalmazták az igényüket. A részecskeszűrővel ellátott úgynevezett ffp2-es maszkból Budapestnek az elkövetkező időszakban legalább egymillió darab kellene, Karácsony Gergely is tudja, hogy ez nagy szám, de mivel az eszköz néhány óráig használható, ennyire lenne szükség. Emellett „legalább ötmillió” sebészeti szájmaszkra is szükség lesz – mondta –, amelyeket adott esetben a lakosság számára is el tudnak juttatni.

„A tömeges megbetegedések küszöbén állunk" | Magyar Hang

Karácsony Gergely bejelentette azt is, hogy azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a Fővárosi Önkormányzattól bérelnek valamilyen helyiséget, de most bajban vannak, március és június között nem számlázzák ki a bérleti díjat. Annak is megteremtik a jogszabályi feltételeit, hogy amennyiben nem bocsátanak el munkavállalókat, később se kelljen majd ezt az összeget befizetniük.