Egy intenzív osztályon ápolt beteg két hete lélegeztetőgépen van

Egy intenzív osztályon ápolt beteg két hete lélegeztetőgépen van

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

66 év az átlagéletkor azoknak, akiknél igazolódott a koronavírus és jelenleg intenzív osztályon vannak – közölte az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Van köztük olyan beteg is, aki már két hete lélegeztetőgépen van. A kórházban ápolt betegek felénél egyébként a betegség csak nagyon enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkezik: köhögéssel, lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal. 16-an már meggyógyultak, van közöttük 60 év körüli beteg is.

A Magyar Hang – ahogy az elmúlt napokban – vasárnap is küldött kérdéseket, de ezekre nem kaptunk választ. Hiába szerettük volna megtudni például, hogy mennyi egészségügyi dolgozó került karanténba azután, hogy Rovó László – a Szegedi Tudományegyetem rektora – a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója több napig járt be dolgozni és csak ezután derült ki nála, hogy koronavírusos. Csak annyit közöltek, hogy a hatóságok elvégezték a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintettek pedig házi karanténban vannak.

Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, hogy összesen hány kórházban ápolnak jelenleg koronavírusos beteget, melyek ezek, illetve országos szinten hány intenzív osztály és ágy áll rendelkezésre.

Ezúttal is percről percre követtük a tájékoztatót, beszámolónkat itt tudja elolvasni:

14:38: Senkinél sem igazolódott be a koronavírus, aki a megfertőződött marokkói miniszterrel találkoztak korábban.

14:37: Csecsemőkkel és kisgyermekekkel inkább ne sétáljanak.

14:35: A tüdőgyulladásban megbetegedetteket különös figyelemmel kezelik – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy az utóbbi időben nem nőtt a tüdőgyulladásosok száma.

14:34: Aki repülővel érkezik haza külföldről, az a reptérről lehetőleg családtag személyautójával menjen haza, ne tömegközlekedéssel.

14:32: A csomagok, tárgyak közvetítőszerepe rendkívül csekély – mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy kell-e fertőtleníteni például egy postán érkezett küldeményt.

14:31: Nem tervezik azt sem, hogy az idősek csak bizonyos idősávokban látogathassák például a boltokat. Bíznak ugyanis abban, hogy megfogadják a javaslatot, hogy maradjanak otthon. Aki egyedül él, az az önkormányzathoz fordulhat, ha segítségre van szüksége.

14:29: Arról, hogy javasolja-e az operatív törzs hatósági ár bevezetését az alapvető élelmiszerek vagy védőeszközök esetében, Lakatos Tibor azt mondta, hogy ez nem az ő hatáskörük.

14:28: A felajánlások kapcsán Lakatos Tibor azt mondta, hogy anyagi korlátja nincs védekezésnek, a beszerzéseket a nemzetközi helyzet nehezíti.

14:25: Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektorának ügyével kapcsolatban Müller Cecília arról beszélt, hogy a vírus bárkit, bármikor megfertőzhet, ez az eset is ezt igazolja. Elvégezte a hatóság a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintettek házi karanténban vannak.

14:23: A mohácsi esettel kapcsolatban Müller Cecília azt mondta, hogy nem vált a város gócponttá – mint azt a polgármester közölte –, hiszen mindenütt, az egész ország területén egyenletesen eloszlik a betegek száma. Lakatos Tibor azt tette hozzá, hogy továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat.

14:21: A lejárt utazási okmányok a veszélyhelyzet befejezése utáni időpontig érvényesek maradnak, csakúgy, mint a diákigazolványok.

14:18: Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a határzárról beszélt, a teherforgalomban van kisebb-hosszabb várakozás. Ennek kapcsán már egyeztetnek a környező országok hatóságaival. 3945 ember van hatósági házi karanténban, 19 ezernél is több ellenőrzést végeztek náluk. 84 esetben feljelentést tettek, 18-an bírságot kaptak.

14:15: Aki karanténban van, ne hagyja el az otthonát, ne ugorjon le a boltba, ne menjen vásárolni. Ha nem egyedül él, akkor különítse el a háztartásban magát, amennyire csak lehetséges. Ha csak egy fürdőszoba van, nagyon gyakran kell takarítani és fertőtleníteni. A vírus néhány órán belül kiszárad, nagyon érzékeny a klórtartalmú fertőtlenítőszerekre, a vírusölő fertőtlenítőket is érdemes használni. Azokat az eszközöket, amiket a karanténban lévő beteg használ, más ne használja, például a bögréket, evőeszközöket.

14:11: Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk, a fertőzések száma napról napra emelkedik. – A vírus itt van köztünk, mindenütt – mondta. Az ország bármely pontján jelen van. Az idősek nem fertőznek, ha megkapják a betegséget, nagyon súlyos szövődményeik lehetnek.

14:10: Szlávik János elmondta, hogy autóval ment el egy piac mellett, ahol sok idős embert látott, kedve lett volna kiszállni és szólni nekik, hogy otthon kellene maradniuk.

14:09: Ma már nem kell mindenkinek kórházba mennie, akinek enyhe tünetei vannak, maradhat otthon is. Vannak gyerekek is a fertőzöttek között, náluk rendkívül ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka.

14:07: Az intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.

14:05: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azzal kezdte, hogy 49 beteget ápolnak az intézményben, közülük 7-en szorulnak intenzív ellátásra. Nekik általában valamilyen más betegségük is van, átlagéletkoruk 66 év. A kórházban ápolt betegek felénél a betegség csak nagyon enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkezik: köhögéssel, lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal. 16-an már meggyógyultak, van közöttük 60 év körüli beteg is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos és Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője számol be ismét online tájékoztatóján a legújabb információkról. A Magyar Hang ezúttal is küldött e-mailben kérdéseket, hiszen az újságírók már csak így tudnak kommunikálni az operatív törzzsel.