Kocsis Máté: félre kell tenni a politikai ellentéteket

Kocsis Máté: félre kell tenni a politikai ellentéteket

Kocsis Máté (Fotó: Facebook/Kocsis Máté hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz továbbra is bízik abban, hogy az ellenzék is megszavazza már kedden a parlamentben a veszélyhelyzet időkorlát nélküli meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéknek ugyanakkor vannak fenntartásai – ahogy ők fogalmaznak – teljhatalmat azért nem akarnak adni Orbán Viktornak.

– A politikai ellentéteket most félre kell tenni, egy üggyel kell foglalkozni, a koronavírus elleni védekezéssel, az emberek egészségének megőrzésével és az emberi élet védelmével – jelentette ki Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is támogatják, hogy az Országgyűlés kedden megszavazhassa a koronavírussal kapcsolatos törvényjavaslatot. A házszabálytól eltéréshez hétfőn négyötödös támogatásra van szükség.

Az igazságügyi miniszter által benyújtott javaslatot úgy foglalta össze, hogy az megerősíti a kormányzat eddigi intézkedéseit és meghosszabbítja a március 11-én 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet. Azzal érvelt, hogy ebben a helyzetben a kormány mozgásterét az Országgyűlésnek növelnie kell, meg kell adni minden támogatást a kormány számára, hogy cselekedhessen.

A jelenlegi helyzet szerint azonban csekély az esély arra, hogy az ellenzék támogatni fogja, hogy eltérjenek a házszabálytól és már kedden dönthessenek a jogszabályról. Az a fő kritikájuk, hogy a javaslat elfogadásával a veszélyhelyzetnek és az aközben zajló rendeleti kormányzásnak nem lenne meg a 15 napos határideje, nem lenne ugyanis időkorlátja. Márpedig ilyen esetben Orbán Viktor miniszterelnök teljhatalmáról beszélnek, amit nem akarnak.

Jakab Péter a „túlhatalomtörvényről": Nem lehetünk dél-amerikai katonai diktatúra - Interjú | Magyar Hang

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Magyar Hangnak adott interjújában jelentette be, bár abban nincs vita, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, „azt viszont semmi nem indokolja, hogy Orbán Viktornak élethosszig tartó felhatalmazást adjunk”. Az MSZP is azt hangsúlyozta, hogy tisztában vannak a helyzet komolyságával és felelősségük súlyával, de a szocialista párt „nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot, a magyar embereket Orbán Viktor szeszélyeinek”. Egy harmadik frakció, a Párbeszéd is jelezte már, hogy az időkorlát nélküli hosszabbítást nem fogják támogatni.

Az ellenzéki pártok már szombaton kezdeményezték, hogy legyen még a hétfői parlamenti ülés előtt egy újabb hétpárti egyeztetés az összes frakció és a kormány között. Egyelőre kérdéses, hogy ez megvalósul-e. Az is nyitott még, hogy amennyiben összejön a találkozó, a Fidesz vajon hajlandó-e arra, hogy változtasson. Az ellenzék ugyanis azt szeretné, hogy mindenképpen kerüljön bele egy 30, 60 vagy 90 napos időkorlát, vagyis a veszélyhelyzet kihirdetése és a rendeleti kormányzás egy döntéssel egy időre szóljon.