Karácsony Gergely gyakorolja veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét

Karácsony Gergely gyakorolja veszélyhelyzet idején a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszélyhelyzet idején – a törvényi rendelkezés értelmében – a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja, Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel a testület rendes márciusi ülését nem hívta össze, a döntést már egy hétfői közleményben jelezte Karácsony Gergely.

A Budapest.hu oldalon közzétett dokumentum szerint – amelyet az MTI is idézett – a rendes ülésre tervezett napirendi pontok közül tizennégy előterjesztésről tervez döntést hozni Karácsony Gergely. „Annak érdekében, hogy a döntéshozatal átláthatósága biztosított legyen, az előterjesztéseket azok jellege szerint közzéteszem, továbbá azokról a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjainak vezetőivel a döntés meghozatala előtt egyeztetésre kerül sor” – írta a főpolgármester.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden tudatta azt MTI-vel, hogy Karácsony Gergely azért nem hívta össze a közgyűlést, mert a zárt térben tartott ülés járványügyi kockázatot is jelenthet. A legfontosabb az, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben „küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival” – írták.

„Túlhatalomtörvény" - Karácsony Gergely szerint 90 napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás | Magyar Hang

Garanciák kellenek – közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely március 13-án adott ki utasítást az egyes önkormányzati döntések veszélyhelyzet idején történő előkészítésének és kiadmányozásának rendjéről.

E szerint a Fővárosi Közgyűlés főjegyzőre vagy főpolgármesterre egyébként át nem ruházott hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló előterjesztést akkor tesz az előkészítésért felelős szervezeti egység a főjegyzőn keresztül a főpolgármesternek, ha a döntés meghozatalának a veszélyhelyzet várható megszűnését követő időpontra halasztása nyomós közérdek érvényesülését – a döntéshozatal átláthatóságára vonatkozó követelményre és a Fővárosi Közgyűlés demokratikus legitimációjára is tekintettel – aránytalan mértékben sértené vagy veszélyeztetné.

Az utasítás szerint az arányosság fennállásának mérlegeléséhez szükséges szempontokat az előterjesztésben be kell mutatni.

A Fővárosi Közgyűlés bizottságra egyébként átruházott hatáskörébe tartozó döntést az előkészítésért felelős szervezeti egység a bizottság elnökével egyezteti, akinek az észszerű határidőn belül közölt véleményét az előterjesztésben bemutatja, vagy annak hiányát az előterjesztésben rögzíti. Továbbá annak meghozatala előtt a főpolgármester vagy megbízottja a képviselőcsoportok vezetőivel észszerű határidő biztosításával rövid úton egyezteti.