Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

TASZ: Szerkesztőségeket béníthat meg a büntető törvénykönyv módosítása

Szerző: | 2020. március 24., 17:17 | Belföld

Az Országgyűlés plenáris ülése március 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rémhírterjesztés módosításával a nyilvánosság kritikája alól is kibújna a kabinet – véli a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ismert, a kormány az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatával a Büntető törvénykönyvhöz is hozzányúlna.

HIRDETÉS - AIP

Mindeddig a köznyugalom ellen irányuló bűncselekmény volt a rémhírterjesztés, most azonban különleges jogrendben „a védekezés eredményét veszélyeztető” valótlan vagy elferdített tények állításával, híresztelésével is el lehetne azt követni. A Társaság a Szabadságjogokért kiemelte, hogy a valós tények közlésével ez a magatartás sem valósítható meg. Nem világos azonban, hogy egy esetleges büntetőeljárásban kinek kellene bizonyítani a közölt tények valódiságát, vagy valótlanságát. Az „elferdítve” kifejezés pedig magában hordozza annak a veszélyét, hogy az is megvalósítja a bűncselekményt, aki vitatja a hivatalos állami közlések helyességét, pontosságát.

A jogvédő szervezet elemzésében úgy véli: „jelenlegi formájában a javaslat indoklásából az olvasható ki, hogy a járvánnyal összefüggő intézkedések széles körével kapcsolatban, az állami tájékoztatástól a legkisebb mértékben eltérő tájékoztatás esetén is büntetőeljárásra lehet számítani”.

Mindez szerintük annak fényében válik igazán aggasztóvá, ahogyan a kormány az utóbbi napokban kommunikál a tevékenységét ellenőrizni kívánó sajtóról, illetve az egészségügyi dolgozóknak jobb munkakörülményeket követelő Magyar Orvosi Kamaráról. Az újságírók a sajtótájékoztatókon gyakran kapnak semmitmondó válaszokat kérdéseikre, sőt néha kifejezetten leteremtik őket a kormányzati megszólalók – emlékezetes Kovács Zoltán viselkedése –, amiért olyanokra is kíváncsiak, amelyeket a kormány nem akar a nyilvánosság elé tárni. Az orvosi érdekvédelmi szervezetet pedig azzal vádolta az illetékes minisztérium, hogy megszólalásukkal zsarolják a kormányt, és valótlanságokat állítanak.

– A módosítás életbe lépése dermesztő hatással járhat, öncenzúrához vezethet az újságírók körében – írja a TASZ. Nyilvánvalónak tűnik szerintük, hogy a törvényjavaslat célja, hogy a kormány mentesüljön a nyilvánosság kritikája alól, sőt, az új tényállás a kormányzati intézkedésekkel szemben kritikus szakmai szervezetek elhallgattatására is felhasználható. 

A szervezet azt is megjegyezi, hogy amennyiben az új tényállást szűken is értelmeznék az eljáró bíróságok, akkor is komoly kárt okozhat a hiteles és gyors tájékoztatásban. Elég, ha a rendőrség megindítja az eljárást, és akár egy teljes internetes lap megbéníthatóvá válik. A büntető eljárásjogi szabályok előírják, hogy a bizonyítási eszközöket le kell foglalni – ez azt eredményezheti, hogy a teljes szerkesztőség informatikai eszközeit, köztük a szervereket is azonnal lefoglalja a rendőrség, ezzel ellehetetlenítve az adott médiaszolgáltató működését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kapott kérdést tegnap a Btk. módosításáról, ő azonban azt mondta, hogy ha valaki a koronavírus elleni védekezést vagy a kormányt kritizálja a sajtóban, az nem bűncselekmény.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Büntető Törvénykönyv, felhatalmazási törvény, rémhírterjesztés, Társaság a Szabadságjogokért, TASZ


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest