Már három magyar városban szűnt meg az önkormányzati demokrácia

Már három magyar városban szűnt meg az önkormányzati demokrácia

Polics József, Komló polgármestere és egyszemélyi döntéshozója a miniszterelnök társaságában egy kampányfotón.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komlón, Szekszárdon és Nagykanizsán is magához ragadta a fideszes polgármester a koronavírus-járványra hivatkozva a hatalmat, kizárva a helyi közgyűlésben ülő képviselőket a döntéshozatalból. Az ilyen döntések jogi háttere legalábbis kétséges. A gyakorlattal fideszes politikusok sem értenek egyet - írja a Népszava.

Polics József, Komló fideszes polgármestere március 12-én úgy döntött, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet és a katasztrófa védelemről szóló törvény miatt minden döntési jogkört átvesz a város ellenzéki többségű képviselő-testületétől. Az ügyben megszólaló közigazgatási szakemberek azt mondták, hogy a 2011-ben elfogadott katasztrófa-törvény félreérthető, mivel nem készült hozzá a részletkérdéseket szabályozó kormányrendelet. Policshoz hasonlóan Szekszárd kormánypárti polgármestere, Ács Rezső is átvette másnap városa irányítását az ellenzéki többségű testületétől, s a héten ezt tette Nagykanizsa a fideszes polgármestere, Balogh László is.

A hatalomkisajátító városvezetők szerint veszélyhelyzet idején gyorsan kell határozni, s erre az általuk irányított operatív grémium alkalmasabb, mint a közgyűlés. Csakhogy a közgyűlést „szétzavaró” polgármesterek a nem sürgős – például a közbeszerzési - ügyekben is maguk határozhatnak, ami ütközik az önkormányzati törvénnyel. A BM és a kormányhivatalok hetek óta nem foglalnak állást a három fideszes városvezető vitatható döntéséről.

A Népszava által megkérdezett fideszes politikusok - név nélkül nyilatkozva - azt mondták, hogy a három város vezetője kijátszotta a demokratikus szabályokat. Azokban a városokban, ahol a kormánypártok delegálnak több képviselőt a közgyűlésbe, a Fidesz-KDNP zászlója alatt nyerő polgármesterek nem akarják egy kézben koncentrálni a hatalmat – ez is azt mutatja, hogy a fideszesek sem értenek egyet a Komlón elindított gyakorlattal.

Komlón a napokban az ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy az önkormányzat vásároljon egy általuk talált cégtől – darabonként 200 forintért – háromezer szájmaszkot, mivel Komlón is hiány van ebből. Polics József meg is rendelte a maszkokat, erről pedig levélben tájékoztatta az ellenzéki képviselők frakciójának vezetőjét, Barbarics Ildikót. Azt is megírta, hogy a vásárlást a képviselők megvont tiszteletdíjából fedezi majd. Amúgy Komló korábban már vett kétezer maszkot ezer forintos darabáron. Az ellenzéki képviselők szerint felvethető, hogy a Polics által intézett ötszörös árú vásárlást vonják le a polgármester fizetéséből.