Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Látványosan csökkent a forgalom a közösségi közlekedésben is a veszélyhelyzet bevezetése óta – mondta Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. A kijárási korlátozások bevezetése után további csökkentésről döntött az operatív törzs. Nyári és szombat menetrendet vezetnek be március végétől. A MÁV és a Volán járatait összehangolják, országos autóbusz járatokat állítanak le, amelyeknek van vonatpárja. Döntöttek arról, hogy az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak a helyközi járatokon.

– A Volán-járatokra mobilapplikáción keresztül lehet jegyet venni a helyközi közlekedésben, hogy így is csökkentsék a kontaktusokat. Az akadálymentes változat még nincs kész, ezért addig a vakok és gyengénlátók ingyen utazhatnak ezeken a járatokon. A közösségi közlekedésben is legalább másfél métert kell egymástól tartani.

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/1448114585349917

– A torlódásokat sikerült megszüntetni, illetve minimalizálni a teherszállítók esetén a határon – mondta Schanda Tamás. A határon egészségügyi vizsgálat van a fuvarozóknak, aki egészséges, már másnap újra elkezdheti a munkát. A kijárási korlátozásokra azonban itt felhívják a figyelmet. Ha nem egészséges, akkor karanténba kell vonulnia.

– Magyarországon nincs áruhiány, az elmúlt napokban a polcok feltöltése is javult, nincs ellátási probléma, folyamatos az áruellátás. Hogy ez így is maradjon, intézkedéseket is tettünk – mondta Schanda Tamás, említve többek között az egyszerűbb munkaerőfelvételt.

Müller Cecília a friss adatok ismertetésével kezdte tájékoztatóját. Kiemelte, hogy valamennyi eddig elhunyt esetében volt valamilyen krónikus betegség.

Újabb áldozata van a koronavírusnak itthon, az ismert fertőzöttek száma 343-ra nőtt | Magyar Hang

– A járványügyi intézkedések sorában szintet léptünk a védekezésben – mondta. – Ehhez szükséges a lakosság együttműködése.

Újra arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon. Azt is elmondta, hogy a sajtótájékoztatóra érkezve alig látott embert az utcán, aminek örült. Úgy fogalmazott, ez a 9-12 órás vásárlási opció az utolsó lehetőség az időseknek, ha mindenképpen ki kell menniük. De csak akkor éljenek vele, ha más megoldás nem adatik meg számukra.

Az otthon dolgozókat arra figyelmeztette, hogy ne fogadjanak látogatókat. Tisztítsák a billentyűzetet is, ha számítógéppel dolgoznak. A takarítás fontosságára hívta fel a figyelmüket, valamint az egészséges táplálkozásra és a mozgásra.

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte, hogy a rendőrség megkezdte a segítő jellegű jelenlétet. Úgy tapasztalják, hogy az emberek megértették az új szabályt. Ha valaki rendszeresen megszegi a korlátozást, jelentős bírságra számíthat – figyelmeztetett.

Bejelentette, hogy 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett hazánkba szombaton.

15 külföldi személlyel szemben indult idegenrendészeti eljárás, tegnap kettő személlyel szemben intézkedtek – mondta Kiss Róbert.

7302 házi karantén került elrendelésre eddig, amit több mint negyvenezerszer ellenőriztek. Hosszabb várakozási időre egyik határátkelőhelyen sem kell számítani – tette hozzá.

Ezt követően jöhettek az előre bekért újságírói kérdések.

Igaz-e, hogy esztergomi az egyik koronavírusban elhunyt beteg, ahogy azt egy helyi háziorvos a Facebookon közölte? Müller Cecília úgy válaszolt, hogy arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé olyan adatokat, amelyekkel beazonosíthatóvá tehető egy eset.

Látogatási céllal felkereshetik-e egymást a családok, külön élő párok? Müller Cecília azt mondta, ezt nem javasolják most.

Sporttevékenységet hol lehet végezni? Elsősorban az egyéni sport a megengedett – mondta Müller Cecília. Esetleg a sportolás helyzetét is kocogva közelítsék meg.

Tervezik-e, hogy sűrítik a teszteket? Hét kijelölt labor van Magyarországon, amelyek a WHO eljárásrendje szerint végzik a vizsgálatot, ami a vírus genetikai örökítőanyagát mutatja ki. A többi teszt hasonló módon működik, de csak bizonyos idő elmúltával ad eredményt, azok egy része is megkérdőjelezhető. De folyamatos a fejlesztés, vannak ígéretes fejlesztések.

Két fő egymástól másfél méter távolságban nyugodtan sétálgathat.

Ruhaüzletek, játékboltok látogathatók a jövőben is? A tartós cikkek beszerzését halasszuk lehetőleg későbbre – válaszolta Müller Cecília – de természetesen ha elromlik mondjuk a vasaló, lehet venni újat.

A fiatalokra vonatkozó kérdésre Müller Cecília úgy válaszolt, hogy több fiatal is szenved krónikus betegségben így ő is a kockázati csoportba tartoznak. A fiataloknál jellemzően enyhén zajlik a betegség, de ha kockázati csoportba tartoznak, akkor súlyos lefolyása lehet.

A Magyar Hang kérdései ezúttal sem hangottak el.