24.hu: kozmetikázták az SZTE rektorának közleményét

24.hu: kozmetikázták az SZTE rektorának közleményét

Rovó László rektor (SZTE, középen) stratégiai megállapodást ír alá a Honvédelmi Minisztérium államtitkárával, Szabó Istvánnal (b.). Forrás: honvedelem.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eredeti tájékoztatás szerint Rovó László Söldenben üdült, ám ezt gyorsan módosították. Sölden az osztrák gócpont, már február végén kötelező volt a karantén.

Publikálása után kozmetikázták Rovó Lászlónak, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorának a közleményét, amelyben a koronavírus-fertőzését megelőző utazásával kapcsolatban közölt információkat – írja a 24.hu. Az egyetem honlapján közzétett kommünikében a később koronavírus-fertőzöttnek bizonyuló vezető azt magyarázza, hogy március elején Dél-Tirolban volt üdülni, ami akkor még nem számított veszélyesnek. Ám az eredetileg közzétett szövegben nem az egyébként olaszországi Dél-Tirol, hanem Ausztria szerepelt, és még a település nevét is, közölték. Ez Sölden, amely a járvány osztrák gócpontja. (Tirolt az osztrák-olasz határ kettévágja, hivatalosan az itáliai részt nevezik Dél-Tirolnak.)

A 24.hu egy a Google keresője által megőrzött eredeti változatra hivatkozva számolt be a különös előzményről. Eszerint a szöveg első verziója így szólt:

… magáncélú külföldi utazáson vettem részt Tirol déli részén Sölden mellett a hónap elején.

Az Ausztria egyik legnépszerűbb síterepének számító Sölden, ahonnan Rovó a közlemény állítása szerint március 8-án távozott, már március elején a vírusfertőzés egyik gócpontja lett. Ahogy a 24.hu írja, a helyzet már akkor annyira komoly volt, hogy minden ott megfordulót arra szólítottak fel, hogy vonuljon karanténba. Röviddel a rektor hazaérkezése után még szigorúbb korlátozásokat vezettek be, majd március 17-én teljesen le is zárták a települést.

A tiroli zárról azokban a napokban már magyarul is lehetett olvasni. Söldent azóta egyáltalán nem hagyhatják el a lakosok és az ott rekedt turisták. (A Szeged365-ön egyébként még mindig a közlemény ezen verziója olvasható.) Fontos részlet, hogy már lezárás előtt az osztrák hatóságok közzétettek egy figyelmeztetést, melyben felszólítottak mindenkit: aki február 28-a után a térségben járt, az vonuljon önkéntes karanténba.

Tartozunk ennyivel a társadalomnak - ezért ment be a parlamentbe a fertőzött rektorral kontaktált fideszes képviselő | Magyar Hang

Koronavírus-járvány ide, vagy oda, megjelent a parlament hétfői ülésén B. Nagy László, a Fidesz szegedi képviselője, aki március 15-én együtt koszorúzott Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) koronavírussal fertőzött rektorával. Erre a Facebookon Mihálik Edvin, a Momentum szegedi politikusa hívta fel a figyelmet. Nem csak ő, hanem az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó is kiszúrta B.

Az ügy súlyosságán egyébként az sem változtat sokat, ha Rovó valóban Dél-Tirolban üdült. Sölden, az osztrák gócpont ugyanis alig néhány kilométerre van határtól, amelynek egyébként a schengeni övezetben amúgy sincs érdemi jelentősége, különösen egy turistaparadicsomban. Ráadásul az olaszországi Dél-Tirolt vagy Ausztria felől, vagy az akkoriban már súlyosan érintett olaszországi tartományokból, Venetoból és Lombardiából lehet megközelíteni.

Rovó László ügyéről teljes valójában először a Magyar Hang számolt be. Információink – és az RTL Híradója által közöltek – szerint Rovó Ausztriában síelt. A botrány kitörése után közzétett, március 22-ei közleménye alapján viszont végül arra lehetett következtetni, hogy Olaszországban volt, mert a nyilvánosságra hozott szövegben – az ország és a település pontos megjelölése nélkül – Dél-Tirol szerepelt.

Miután kiderült, hogy az egyetem rektora fertőzött, azonnal akcióba léptek a járványügyi szakemberek. Rovó nemcsak a Rektori Hivatalban tevékenykedett, hiszen ő az igazgatója a Fül-Orr-Gégészeti Klinikának is, összesen 120 kontaktszemélyt azonosítottak. Csodával határos módon mindegyikük tesztje negatív eredményt hozott. (A WHO adatai szerint egy fertőzött átlagosan 2-2,5 embernek adja át a kórt.) Rovó László ellen etikai vizsgálatot indított a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei szervezete.