A tiszti főorvos szerint sikerült ellaposítani a járványgörbét

A tiszti főorvos szerint sikerült ellaposítani a járványgörbét

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen teszt sem képes meggátolni a járvány terjedését – mondta a Müller Cecília. Ez történt az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A szokásoknak megfelelően lapunk ezúttal is küldött kérdéseket a testületnek, ám ezúttal sem méltattak bennünket válaszra.

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház főparancsnok elmondta: a miniszterelnök kórházparancsnokokat nevezett ki, hogy a következő időszakban támogatást kapjanak azok az egészségügyi intézmények, akiknek fel kell készülnie a helyzetre.

Életek múlnak azon a következő időszakban, hogy azok az adatok, amik a kórházaktól származnak, pontosak legyenek, ha a humán erőforrás átcsoportosítására lesz szükség.

Orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást és nem hozhatnak döntéseket. Az a feladatuk egészségügyi készletek rendelkezésre álljanak. Ha hiány van, jelzik azt a kórházparancsnokon keresztül a központnak. Gondoskodnak arról is, hogy a járványügyi szabályokat betartsa a kórház. Korábban előfordult, hogy nem oda kerültek eszközök, ahová kellett volna – ezek biztonságának biztosítása kiemelt feladat.

Két kérdésben köteles eleget tenni a kórház a kórházparancsnok utasítának, ez a járványügyi szabályok betartása és a vagyonbiztonság.

447 fő a regisztrált fertőzöttek száma, mondta el az országos tiszti főorvos, Müller Cecília. Harmincnégyen gyógyultan távoztak, az elmúlt 24 órában ketten hunytak el, 90 év felettiek, az előző áldozatokhoz hasonlóan idős korúak voltak és krónikus betegségekben szenvedtek

13 ezernél is több mintavétel és laboratóriumi vizsgálat történt. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, az országban egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma, gócpontokat nem sikerült beazonosítani.

A kijárási korlátozások meghozzák az eredményt, a fertőzöttek számának lehetőség szerint minimálisra csökkentését. Természetes, hogy minden nap új fertőzésekről számolnak be, de ha a polgárok betartják a másfél méteres „szociális távolságot”, nagy valószínűséggel nem fogjuk átadni az esetleges fertőződést. Arra kérnek mindenkit: ha nem szükséges, ne hagyja el az otthonát. A kijárási korlátozás mindenki számára fokozott terhelést jelent, ezzel tisztában vannak a hatóságok is. Viszont ennek is köszönhető, hogy a fertőzés terjedése ellenére robbanásszerű terjedés nem következett be, és ebben nagy része van a polgároknak, akik együttműködnek a hatóságokkal.

Sokféle teszt kering a világban, ám ez jórészt bevizsgálatlanok, hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos. Ezek a tesztek korlátosan alkalmasak a vírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására. A hivatalos tesztek a vírus jelenlétét mutatják ki, amihez az kell, hogy kellő számban legyen kellő számú olyan sejt, amiből ki lehet mutatni a vírus örökítőanyagát a vizsgálat időpontjában. Prognózist azonban nem tudnak felállítani, és a lappangási idő 14 nap is lehet.

A teszt az aktuális állapotról ad információt, de senki nem tudja megmondani, milyen helyzet alakul ki a fertőzött szervezetében, a laboratóriumi eredmény bármikor változhat. Van egy másik teszt is, amely az ellenanyagot mutatja ki a vérből, és azt bizonyítja, hogy jelen volt vagy jelen van a vírus a szervezetben, de a védekezés elindult. A teszt hamis biztonságérzetet is kelthet, mert semmi nem zárja ki, hogy néhány nap múlva az érintett nem válik pozitívvá.

Azt, hogy végeznek-e laboratóriumi vizsgálatot, orvosszakmai kérdés, csak orvosi javaslatra történhet. Ha valakinek panasza van vagy bizonyítottan fertőzöttel került kapcsolatba, a háziorvosát kell keresnie, ő más orvosokkal konzultálva hoz arról döntést, gyanúsnak bizonyul-e az érintett állapota.

A tiszti főorvos azt tanácsolta, minél kevesebb árut fogjunk meg kézzel az üzletekben, használjunk kártyás fizetést, tartsunk távolságot más emberektől. Ha idős embernek viszünk árut, ne töltsünk vele együtt időt az áru átadásán túl. Az átvétel után az idősek mossanak kezet, és tisztítsák, fertőtlenítsék a csomagolást, amelyben az áru érkezett

Az operatív törzs tegnap arról döntött, hogy az Európai Bizottság polgári védelmi programjához csatlakozik. Ennek az eszközök beszerzése szempontjából lesz jelentősége, mondta el Kiss Róbert alezredes elmondása szerint sokan üdvözlik a rendőri jelenlétet a közterületeken. 739 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben. 70 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését, hogy a házi karantén rendelkezéseit tartsák be.

A tájékoztató után a sajtó kérdései következtek. Több olyan panasz jutott el a Hvg-hez, hogy nem látnak el a daganatos betegeket, elmaradnak műtétek. Ez szabályos? – kérdezte a hetilap. Müller Cecília elmondása szerint készítettek útmutatást az egészségügy számára, hogy mely beavatkozások elmaradása jár tartós egészségkárosodással. Ha mégis úgy véli valaki, hogy az ellátása sérelmes, az intézmény vezetőjéhez és betegjogi képviselőhöz fordulhat.

Naponta 33 ezer maszkot gyárt a büntetés-végrehajtás, elsősorban az egészségügyi dolgozók ellátására.

A mágocsi idősek otthonában, ahol egy lakó megkapta a betegséget, a többi lakó egészségi állapotát követik, naponta hőmérőznek, kaptak fertőtlenítőszereket.

Minden korosztályban vannak fertőzöttek – mondta Müller Cecília a Hvg kérdésére. Van gyermek és fiatal is a fertőzöttek között.

A csongrádi idősek otthonában nincs új megbetegedés, de teljes zárlatot rendeltek el. A pozitív eseteket elkülönítették a kórházban, az intézményben fertőtlenítés zajlik.

Az egyéni sport megengedett, nem tiltanak senkit a friss levegőtől, de csoportosulni nem szabad, tartani kell a távolságot.

A kijárási korlátozás esetleges szigorításához adatok kellenek, azok összegyűjtése zajlik, utána majd tájékoztatják a lakosságot, mondta Kiss Róbert.

A magánlaborokban kapott eredményeket beleszámolják-e a statisztikába? – kérdezte a Magyar Nemzet. Nem számolják bele ezeket a naponta ismertetett számokba, válaszolta a tiszti főorvos.

A magyar katonák a közbiztonság erősítése érdekében és határvédelmi feladatok miatt vannak az utcán, mondta Kiss Róbert a 444.hu kérdésére.

Az országos koronavírus-kutató központ szerint sikerült ellaposítani a járványgörbét, ezzel az értékeléssel tiszti főorvos egyetért.

Az esetek nagy részében néhány órán belül odaérnek a mentősök azokhoz, akiknél tesztet kell csinálni. Türelmet kérnek, mondta a tiszti főorvos – arra a felvetésre, hogy volt, aki napokat várt a tesztelésre –, mert ez nem egy akut beavatkozás. Ha légúti mintavétel történik, valóban nem lehet enni és inni a mintavétel előtt.

A vidéki piacok 13 óráig vannak nyitva, így az idősek vásárlási idősávján túl nem sok idő marad vásárlásra, vetette fel a Somogyi Hírlap. A válasz szerint nem tervezik az idősáv módosítását.

A Magyar Hang kérdései az operatív törzshöz

Az operatív törzsnek lapunk is minden nap küld kérdéseket, választ azonban mindeddig egyetlen alkalommal sem kaptunk. Legfontosabb, jelenleg is aktuális, de eddig megválaszolatlan kérdéseink:

• Lapunk információi szerint a Szent László kórház egyik infektológusa is elkapta a koronavírust. Igaz-e értesülésünk?

• Ahogy azt a 24.hu megírta, utólag kozmetikázták Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektorának közleményét. Az eredeti változat szerint nem az olaszországi Dél-Tirolban, hanem Ausztriában, a járvány gócpontjának számító Söldenben volt üdülni. Ez, illetve az a tény, hogy a rektor hazatérése után nem vonult karanténba, hanem folytatta a munkát (műtött, betegekkel, kollégákkal találkozott) indokolja-e, hogy az Emmi kezdeményezze Rovó visszahívását a rektori posztról?

• Egyre több kisvállalkozás van, amely igyekszik részt venni a hiánycikknek számító védőfelszerelések gyártásában. Van olyan cég, amely védőmaszkot (shield) tervezett és a gyártást is megszervezte már. Az ilyen kezdeményezéseket támogatja-e bármilyen módon (adminisztratív segítség, logisztikai támogatás, anyagiak) a kormány? Az, hogy ezeket az eszközöket bevessék, milyen minősítési eljárásokat kell alkalmazni? Ezek mennyi időt vesznek igénybe?

• Az eddigi hírek szerint várhatóan hosszútávon is nehézségeket jelent majd a megfelelő védőfelszerelések biztosítása. Foglalkoznak-e annak lehetőségével, hogy a használt, de sérülésmentes eszközöket sterilizálják? Alkalmasak lehetnek-e erre a meglévő sterilizálási eljárások? Kísérleteznek-e új eljárásokkal?

• Tavaly nyáron lapunk arról számolt be, hogy több fővárosi kórház műtőjében nem működik a klímaberendezés, az orvosoknak harminc fokban kell operálni, sokszor verejték csöppen a műtéti sebbe. Sok műtőben mobilklímákkal próbálták – akkor már évek óta – orvosolni a helyzetet, ami csak növeli a fertőzésveszélyt. Kiderült az is, hogy sok helyen régi, elavult rendszerek vannak, karbantartás pedig évek óta nincs. Információink szerint a tavaly nyári botrány után sem történt érdemben semmi, a Semmelweis Egyetem több műtőjében ugyanolyan viszonyok vannak, mint korábban, de rossz a helyzet a Kútvölgyiben is. Igazak-e értesüléseink? Hány műtőben vannak gondok? Az elmúlt fél évben milyen fejlesztések történtek ezen a téren?

• Romániában egy miniszteri rendelet értelmében minden délután a román himnusz szól a rendőrautókból. Tervez-e hasonló, a hazafiasságot és összetartást ösztönző intézkedést bevezetni a magyar kormány?

• Jelenleg hány magyar egyetemista tartózkodik még külföldön? Korábban hány magyar egyetemista kért segítséget a hazaszállításban? Hány főt sikerült így Magyarországra hozni? Jelenleg hány magyar egyetemista hazahozatala van folyamatban?

• Az Operatív Törzs adatvédelmi okokra (GDPR) hivatkozva nem közöl adatokat a koronavírussal fertőzöttek területi eloszlásáról. Ehhez képest például a TBC és más megbetegedések esetében van ilyen jellegű tájékoztatás. Kérjük, oldják fel ezt az ellentmondást!

• Milyen előírások vonatkoznak arra a személyre, aki ugyan nem mutatja a koronavírussal való fertőzöttség semmilyen tünetét, de bizonyítottan volt kontaktusa fertőzött személlyel? Mehet-e közösségbe? Esetében javasolt-e, vagy kötelező a karantén? Milyen szankcióra számíthat az, aki megszegi az előírást?

• Fontosnak tartják-e a közszereplők, köztisztviselők példamutató magatartását?

• Továbbítjuk egy olvasónk levelét, az ebben foglalt kérdésre szintén várjuk a választ: „Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a kormány koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóján tegyék fel azt a kérdést, hogy mikorra várható, hogy a kormányhivataloknál kiépítik azt a rendszert, ami lehetővé teszi a kormányhivatali dolgozóknak az otthonról történő munkavégzést. Jelenleg nem engedélyezett a kormányhivatalokban dolgozóknak a home-office sajnálatos módon, arra hivatkozva, hogy nincs kiépítve az otthoni munkavégzéshez szükséges rendszer még. Rengeteg dolgozót tesznek ki ezzel komoly egészségügyi kockázatnak. Olyan dolgozókat is, aki számítógépes munkát végeznek, és minden fennakadás nélkül tudnának otthonról dolgozni.”

• A lakáspiac a járványt megelőző hetekben pörgött, majd hirtelen megállt. Ennek következtében kialakult az a veszély, hogy azok, akik már megvásárolták az új lakásukat, de a hirtelen megállás miatt most kevés reményük van a régi lakás eladására, kifutnak az illetékmentesség egy éves, törvényes határidejéből, aminek következtében jelentős, akár több millió forintos vagyonszerzési illetéket kell megfizetniük. Van-e mód arra, hogy az ilyen jellegű illetékek megfizetését felfüggesszék?

• Miért bojkottálják a Magyar Hang kérdéseit? A Magyar Hang példányszáma alapján a második legolvasottabb hetilap, online felületünket pedig naponta 80–140 ezren keresik fel, őket eddig nem méltatták semmilyen válaszra.