Szakszervezetek: a kormány függessze fel a Nemzeti alaptanterv bevezetését!

Szakszervezetek: a kormány függessze fel a Nemzeti alaptanterv bevezetését!

Általános iskola Illusztráció: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt függessze fel a Nemzeti alaptanterv (Nat) szeptemberi bevezetését és átmenetileg a szakképzés átalakítását is.

A többek között lapunkhoz és az MTI-hez is hétfőn eljuttatott, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben a Nat elhalasztására vonatkozó felvetést azzal indokolták, hogy rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, az elvégzendő feladatok elől elvonja az időt az átállás a digitális munkarendre. A halasztással a rendkívüli helyzetben szerzett tartalmi, módszertani tapasztalatok beépíthetők lennének az új tantervbe.

Ha van is javaslat, a Nat már nem változik | Magyar Hang

„Olyat írni egyszerűen nem lehet, ami mindenkinek megfelel” – véli az alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos a vitákról.

Kitértek arra is: önmagban is feszültséget jelent, hogy az új és módosított tankönyvek nem készültek el és a könyveket látatlanban kellene megrendelni, és ezt a Nat bevezetésének elhalasztásával enyhíteni lehetne.

A közelgő érettségivel kapcsolatban a szakmai szervezetek azt kérik, hogy az alternatív időpontok, megoldási javaslatok kidolgozásába vonják be a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a diákság képviselőit.

A szakképzésben különösen aggályosnak tartják 30 ezer dolgozó munkajogi helyzetének átalakítását olyan időszakban, amikor rendkívüli munkajogi intézkedéseket kellett már, és minden bizonnyal kell is még foganatosítani. Miként azt a levélben jelezték: minimális elvárásként szükségesnek tartják az egyéb szabályok, rendelkezések hatályba léptetésének újragondolását is.