A vérellátó áprilistól már ajánlja a maszkviselést a dolgozóinak

A vérellátó áprilistól már ajánlja a maszkviselést a dolgozóinak

Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványügyi hatóság állásfoglalása alapján áprilistól a vérgyűjtést végzők számára kötelező a kesztyű használata, a sebészi maszk pedig ajánlott – közölte kedd este az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az MTI-vel.

Hangsúlyozták: a sajtóhírekkel ellentétben az OVSZ-nél korábban sem tiltották a szájmaszk használatát, a szerdán életbe lépő belső protokolljukban pedig ajánlják a maszkot, de nem teszik kötelezővé.

A Magyar Hang hétfőn írta meg, hogy a birtokunkba került iránymutatás kimondottan tiltotta a maszkviselést.

A Tájékoztató a koronavírus kapcsán bevezetett megelőző intézkedésekről, tudnivalókról tárgymegjelölésű, március 12-i keltezésű belső levél szerint „mivel az egészségügyi intézményekben, kórházakban alkalmazott maszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük tovább terjessze a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzéstől”, ezért az OVSZ munkatársai nem viselnek szájmaszkot.

Ugyanazon a napon egy másik írásos iránymutatást is megkaptak az intézmény vezetői, amit tolmácsoltak az alkalmazottaknak – írtuk hétfőn. Eszerint „donorokkal foglalkozó munkatársak szájmaszkot nem viselhetnek! Ez egy egészséges környezet, kockázatos emberek távol tartva, úgy véradói, mint munkáltatói oldalon.”

A maszkviselés kapcsán hétfő délelőtt kérdésekkel fordultunk az OVSZ-hez, választ azonban azóta sem kaptunk.

Helyette jött az MTI-közlemény, benne azzal, hogy áprilistól már javasolt a maszk.

Valamint arról is beszámoltak, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt is várják a véradókat. Felhívták a figyelmet arra, hogy véradás céljából a kijárási korlátozás alatt is el lehet hagyni a lakhelyet.

Azt is írták, hogy a véradók és a véradásban dolgozók védelmére érdekében szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be. A véradásra jelentkezőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ által javasoltnál is szigorúbb szabályok szerint előválogatják, és ha a fertőzöttség legkisebb gyanúja fennáll, a vérgyűjtési helyiségbe sem léphetnek be. Nem adhat vért az sem, aki 30 napon belül külföldön járt vagy beteg volt, illetve szoros kapcsolatba került valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött emberrel.