Az Európai Néppárt elnöke is felülvizsgálná a Fidesz tagságát

Az Európai Néppárt elnöke is felülvizsgálná a Fidesz tagságát

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppártnak (EPP) felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról – jelentette ki Donald Tusk, az EPP elnöke a pártcsalád tagjainak írt nyílt levélben szerdán.

Az MTI ismertette a levelet, amelyben a néppárti vezető azt írta, a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályokat a koronavírus okozta járvány indokolja. Azokra szükség van még a demokrácia korlátozása árán is, azonban nem engedhető meg, hogy visszaéljenek velük. A rendkívüli intézkedéseknek a koronavírus-járvány megfékezését kell szolgálniuk, nem pedig a kormányok hatalmának kiterjesztését állampolgáraik felett. – Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni – szögezte le.

A magyar kormánynak nincs helye az uniós tárgyalóasztalnál - mondja a luxemburgi külügyminiszter | Magyar Hang

Donald Tusk szerint ez az oka annak, hogy számos aggály vetődött fel a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Sokak szerint ugyanis túlzóak a vészhelyzeti szabályok, de legfőképp azért, mert hogy azokat időkorlát nélkül vezetik be. Jelenleg a legfontosabbnak a járvány megfékezését nevezte, azonban – mint írta – hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját.

Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter szerdán ugyancsak a „túlhatalomtörvény” miatt azt mondta, hogy késedelem nélkül politikai karanténba kell kerülnie Magyarországnak. A dán Konzervatív Néppárt elnöke pedig egyenesen a Fidesz azonnali kizárását sürgette.

Emlékezetes, a Fidesz tagságát a néppárt bő egy éve, 2019 márciusában függesztette fel. Idén februárban a pártcsalád arról döntött, hogy folytatódik a párbeszéd és érvényben marad a párt tagságának önként vállalt felfüggesztése is.