Koronavírus: Csak akkor sérülnek adatvédelmi jogok, ha az érintett személy beazonosítható

Koronavírus: Csak akkor sérülnek adatvédelmi jogok, ha az érintett személy beazonosítható

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírussal összefüggő információk közlése során addig nem sérülnek az adatvédelmi jogszabályok, ameddig az érintett személy konkrétan nem azonosítható be – mondta a Magyar Hangnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila szavai szerint alapesetben éppen ezért az sem sért jogokat, ha az operatív törzs területi, statisztikai adatokat közöl a betegség terjedéséről. Más kérdés, hogy például döntéselőkészítés közben szervezeti kérdések – akár például egy kórház esetleges tervezett kiürítése – miatt indokoltnak tarthatják az illetékesek bizonyos adatoknak a visszatartását.

Ugyanezen elv alapján nem sérülnek az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok akkor sem, ha egy polgármester tesz közzé anonim információkat a térségben regisztrált megbetegedésekről, de itt is érvényesülnie kell annak, hogy a személy ne legyen beazonosítható.

A koronavírus miatt elhunytak alapbetegségével – pontosabban beazonosíthatóságukkal, szenzitív egészségügyi adataival – kapcsolatban felmerült aggályokról a NAIH elnöke azt mondta, adatvédelmi jogai csak élő személyeknek vannak, a kegyeleti jog más terület. 

Ez derül ki a koronavírusban elhunytak adataiból | Magyar Hang

Több szakértővel is egyeztetve elmondható, hogy amennyiben felmerül a kegyeleti jog megsértése – például mert a közölt alapbetegségekből egy konkrétan beazonosítható néhai személy alkoholizmusa olvasható ki – akkor is csak a hozzátartozók tehetnének jogi lépéseket.