Még a polgármestereket sem tájékoztatja konkrétumokról az operatív törzs

Még a polgármestereket sem tájékoztatja konkrétumokról az operatív törzs

Így néz ki a bejárati ajtóra kötelezően kiragasztott „ piros lap”: Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába van egyértelműen leírva a veszélyhelyzet idején kihirdetett egyik kormányrendeletben, hogy a hatósági házi karanténban lévőkről az önkormányzatoknak kell gondoskodni, egy erről érdeklődő polgármesternek mégsem árulták el, hogy az általa vezetett hivatalnak mégis kinek kellene segítenie. Legalábbis erről árulkodik az operatív törzs levele, amely a Magyar Hang birtokába került.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet március 11-i elrendelése után az elsők között határozott arról a kormány, hogy azok a magyar állampolgárok, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, hatósági házi karanténba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy 14 napig nem hagyhatják el otthonukat, akkor sem, ha nincsenek tüneteik. A hatóságok ellenőrzik is a karatén szabályainak betartását, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóin pedig mindig elhangzik, hogy éppen mennyi emberről van szó. A legutóbb kedden ismertetett adat szerint 9400-nál is többen vannak ilyen korlátozás alatt és már több mint 63 ezer ellenőrzés volt.

A rendelet – amely jelenleg is elérhető a járvány miatt létrehozott tájékoztató oldalon – azt is írja, hogy „a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata”.

A Magyar Hang birtokába került dokumentumok alapján éppen erre hivatkozva kért tájékoztatást egy fővárosi polgármester arról, hogy az általa vezetett kerületben hányan és hol vannak hatósági házi karanténban.

Választ azonban nem kapott. Információink szerint ugyanis az operatív törzs ügyeleti központja azt közölte vele, a polgármester annyit tehet, hogy az önkormányzat honlapján egy olyan elérhetőséget közzétesz, ahol az ilyen jellegű kéréseket munkatársa fogadja egy előre meghatározott időben, így azok a lakosok, akiknek szükségük van rá, elérhetik és szükségletüket kifejezhetik. Az érintettek ugyanis ezzel lényegében hozzájárulnak a személyes adataik kezeléséhez.

Nagyon, nagyon, nagyon durván jogsértő, amit az operatív törzs tett | Magyar Hang

Az operatív törzs azt is megjegyezte, hogy a hatósági házi karanténban lévők részére nem minden esetben szükséges a polgármester támogatása. Amennyiben egy rokon, szomszéd vagy egy barát be tud nekik vásárolni úgy, hogy nem találkoznak, akkor nincs szüksége más segítségre.

Ez utóbbi egyébként életszerű, az már más kérdés, hogy a kormány rendelete ennek ellenére az önkormányzatokra rója azt a feladatot, hogy gondoskodjanak a hatósági házi karanténban lévőkről.

Korábban egyébként Karácsony Gergely főpolgármester is beszélt már arról, hogy nem tartja megfelelőnek a kommunikációt a főváros és a kormányzati szervek között.