Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, nem tetszik a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején a polgármesterek nagyobb mozgástérrel rendelkeznek. Pláne úgy, hogy ellenzéki településvezetők is vannak köztük, főleg Budapesten. Be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek egyik – jól elrejtett – bekezdése szerint a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit. Azaz, a fővárosban például a kormánypárti Sára Botondot.

Nemcsak a kormányt illetik meg különleges jogosítványok veszélyhelyzet idején, hanem a polgármestereket is. A katasztrófavédelmi törvény kimondja, hogy „veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja”. Ez az a törvényi felhatalmazás, amely miatt a kormányoldali sajtó bírálta Karácsony Gergelyt és erős sarkítással teljhatalmáról beszélt.

Ennek azonban gyorsan véget vetnének. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter neve alatt kedden benyújtottak egy törvénymódosító javaslatot, amely azt a nem sokat mondó nevet viseli, mint „egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról”. Végignézve a szöveget, több tucat jogszabályon módosítana, ez az iskolapéldája a salátatörvénynek.

A szöveg pedig módosítaná a már említett katasztrófavédelmi törvényt. Egy olyan többletbekezdés kerülne bele, miszerint „a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása”. Erre egyébként öt napjuk van, ami rendkívül lelassíthatja az intézkedéseket, holott a kormány eddig épp a hatékonyságra hivatkozva élt a különleges jogrend széles eszköztárával. Összességében: az előbbiek szerint, a polgármesterek a jövőben nem dönthetnének önállóan.

A fővárosi védelmi bizottság élén a fővárosi kormányhivatal vezetője, Józsefváros korábbi kormánypárti polgármestere, Sára Botond áll.