Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban

Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész országban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem valószínű, hogy enyhíteni fognak a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken, sőt, még az is előfordulhat, hogy a járvány alakulása miatt egyes városokban, kisebb területeken szigorítanak – hangzott el az operatív törzs csütörtöki beszámolóján. Azt is állították, hogy a kórházakban van elég védőfelszerelés, az intézmények egyheti tartalékkal is rendelkeznek. Lapunk ezúttal is küldött kérdéseket, válaszokat azonban most sem kaptunk.

Müller Cecília a legfrissebb adatokkal kezdte: 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma és egy ember meghalt. Egy 70 éves férfiről van szó, aki szív- érrendszeri betegségben szenvedett. – Egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén – mondta az országos tiszti főorvos.

Tanácsok következtek: akinek munkába kell mennie, lehetőleg autóval tegye. Ha másokat is visz, ők a hátsó ülésen utazzanak. Rendszeresen legyen áttörölve az autóban is minden felület a kormánytól a rádió gombjaiig bezárólag. De hasznos lehet kerékpárral is közlekedni, a mozgás úgyis előnyös ebben a helyzetben is. A mobiltelefont és számítógépet is érdemes naponta többször is áttörölni fertőtlenítős kendővel, csakúgy, mint a villanykapcsolókat, kilincseket vagy éppen a liftek gombjait.

Security Check Required

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az ellenőrzésekkel kezdte. Már több mint 10 ezren vannak hatósági házi karanténban, a hatóságok pedig 78 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 400-nál is több szabálytalanságot állapítottak meg. A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 1187 figyelmeztetést alkalmaztak és 162 feljelentést tettek. Lakatos Tibor szavai szerint többször előfordul, hogy fiatalok csoportosulnak, de a hatóságok inkább az együttműködést várják el, ezért ilyen sok a figyelmeztetések száma. Kiderült az is, hogy 32 büntetőeljárás indult rémhírterjesztés miatt.

  • Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy már kiadták a koronavírus kézikönyvét, az egészségügyi szolgáltatók ennek mentén végzik az ellátást.
  • A tesztek kapcsán pedig azt mondta, hogy a WHO ajánlása szerint két vizsgálatot végeznek a biztos eredmények érdekében.
  • Büntetés-végrehajtási intézetekben egyelőre nem történt megbetegedés – ezt már Lakatos Tibor mondta.
  • Fokozott veszélynek vannak kitéve és asztmával küzdő betegek.
  • Az utcai maszk viselése saját választás – mondta Müller Cecília. Bár továbbra is azoknak javasolta, akik betegek.
  • A hivatalos kimutatásba akkor kerül valaki regisztrált fertőzöttként, ha a WHO protokoll alapján akkreditált laborban végzett teszt pozitívnak bizonyul.
  • Az itthon bevezetett korlátozó intézkedések nem túl szigorúak – mondta Lakatos Tibor, hozzátéve, hogy az enyhítés nem valószínű. Az viszont elképzelhető, hogy egy-egy városban, kisebb területen szigoríthatnak.
  • Az egészségügyi dolgozóknál a védőfelszerelések szüksége attól függ, milyen beavatkozásokat végeznek. Akik bizonyítottan koronavírusos beteget ápolnak, azoknak a legnagyobb védelmet nyújtó felszerelés kell. De a legtöbb esetben megfelelő védelmet nyújt a sebészi maszk, a köpeny és a kesztyű.
  • A kórházak rendelkeznek egyheti tartalékkészlettel és folyamatos az ellátásuk védőfelszerelésekkel.
  • A krónikus alapbetegségek életkortól függetlenül magas kockázatot jelentenek – ezt mondta Müller Cecília annak kapcsán, hogy az egyik elhunyt mindössze 41 éves volt és a megjelölt betegsége a magas vérnyomás volt. De a tiszti főorvos a kockázati tényezők között említette például a cukorbetegséget is.
  • A kórházparancsnokok nem jelentettek olyan komoly hiányosságot sehonnan, amely az ellátást veszélyeztetné.
  • Nagyon sokfelé vizsgálják, hogy szúnyogok vagy egyéb állatok terjeszthetik-e a betegséget, jelenlegi ismereteink szerint nem.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak. Most sem. Csütörtökön az alábbiakra lettünk volna kíváncsiak.
– Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január-márciusi időszakban Magyarországon?
– A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük és találtak-e soraikban fertőzött személyt?
– Eddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal? Ők milyen területen dolgoznak?
– Vizsgálja-e az operatív törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak és ezzel tegyenek újra használhatóvá?