Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Zsiday Viktor: Politikai okokból gyengül a forint

Szerző: | 2020. április 02., 06:24 | Belföld, Gazdaság

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legújabb elképesztő forintgyengülés kapcsán új bejegyzéssel jelentkezett blogján Zsiday Viktor befektetési szakember. Úgy látja, az elmúlt napokban látványosan elvált a forint árfolyama a régiós devizáktól, aminek nem gazdasági, hanem politikai okai lehetnek elsősorban.

HIRDETÉS - AIP

Írásának elején kiemeli, hogy míg máshol a régióban kamatot vágtak a jegybankok, nálunk nem, tehát a forintnak a cseh koronához vagy lengyel zloty-hoz képest pont, hogy erősödnie kellett volna. És valójában ez így is történt egy ideig, a válság első fázisában. Ám ekkor jött a 2. számú fázis, amikor a forint hirtelen mindenhez képest összeomlott. Ennek valós gazdasági magyarázata nincs, csupán politikai jelentette ki Zsiday.

Zuhan a forint, ki tudja hol áll meg | Magyar Hang

A nemzetközi sajtó tele van a felhatalmazási törvénnyel, és úgy tekintenek erre, mint amikor a Csillagok Háborúja történetében Palpatine szenátor a klón-háborús válságot kihasználva magához ragadta a hatalmat. E narratíva szerint Orbán Viktor a vírusválságot kihasználva örökké tartó diktatúrává változtatja Magyarországot.

Mint hozzáteszi, a piaci árfolyamokat nem az objektív valóság, hanem a valóságról alkotott kép, vagy még inkább annak változása vezérli. És ha hirtelen sok külföldi befektető gondolja azt, hogy Magyarországon diktatórikus rendszernek ágyaznak meg a válság örve alatt, akkor e szerint fognak cselekedni, és elkezdik kivonni a tőkét, ami elkerülhetetlenül a forint gyengüléséhez vezet – írja a befektetési szakember

Amennyiben a fentiek igazak, akkor viszont a kamatok tegnapi följebb peckelése ezen tartósan nem biztos, hogy segíteni fog. Amikor a befektetők félnek, akkor pakolnak, és mennek – fejezi be írását.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: felhatalmazási törvény, forintgyengülés, koronavírus, Zsiday Viktor


NER típusú találkozások

NER típusú találkozások

Talán csak a magyar közélet járványszerűen terjedő (politikai) paranoiájának mellékhatása, de mostanában gyakran eljátszom a gondolattal, hogy miként jellemezném az Orbán-rendszert egy véletlenül a bolygónkra tévedő földönkívülinek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest