Müller Cecília: Nem szükséges az egész ország tesztelése

Müller Cecília: Nem szükséges az egész ország tesztelése

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltásoknak semmilyen körülmények között nem indokolt az elhalasztása — szögezte le az országos tiszti főorvos pénteken. Fogorvoshoz csak sürgősségi esetben menjünk, kézszárítók fertőtlenítő hatásában ne higgyünk. Több mint kétezer szabálysértési intézkedést tettek a kijárási korlátozások megszegése miatt, és harminc feletti azon esetek száma, amikor rémhírterjesztés miatt indítottak büntetőeljárást. Továbbra sem hangozhattak el lapunk kérdései az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília a pénteki tájékoztatón ismét annak kiemelésével kezdett, hogy nyolcvan év felettiek voltak a csütörtökön koronavírusban elhunytak, és számos egyéb betegséggel is küzdöttek. Jó hírnek nevezte, hogy ismét nőtt a gyógyultak száma, és hozzáfűzte, még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában járunk. Budapesten és a nagyvárosokban, sűrűbben lakott területeken fordul elő jobban a megbetegedés — említette. De valamennyi megyében van már fertőzött.

Változatlanul az otthon maradás az a fegyver, amit be tudunk vetni, a járványgörbe ellaposítására kell törekedni az országos tiszti főorvos szerint. Ezzel viszont a járványt meg is hosszabbítjuk, de szerinte szükséges, hogy az egészségügyi intézmények ne legyenek túlterhelve.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különböző közléseire, azokra adott válaszokra is reagált a tiszti főorvos. Gyakran találkozik azzal a tévhittel, hogy a kézszárítók elpusztítják a koronavírust, de ez nem igaz. Az alapos, langyos vízben történő kézmosás lehet csak hatékony. Sokan kérdezik, UV-lámpát használjanak-e a kezük vagy más bőrfelület fertőtlenítésére, ez viszont nagyon igénybe veszi a bőrt. Más felületek kezelésére lehet UV-t használni, de a bőrre semmiképp nem ajánlják. Mennyi a hatékonysága a hőszkennereknek? Ezt is többen megkérdezik, Müller Cecília szerint pedig alkalmas egy limitált közegben, amikor valaki az akut megbetegedés szakaszában van, 38 fok feletti lázzal. De ennek a módszernek is megvannak a korlátai.

Az országos tiszti főorvos olyat is hall, hogy az egész testet alkoholos permettel locsolják le, de feleslegesen, hiszen ennek semmi hatása, ha egyszer a vírus már behatolt a szervezetbe.

Az új vírus elleni védőoltás továbbra sem áll rendelkezésre, de egyéb típusú, tüdőgyulladást okozó baktériumokkal szemben vannak vakcinák. Antibiotikumok nem segítenek a megbetegedéssel szemben, de persze a kezelőorvos használhat ilyet, hogy bakteriális ráfertőződés ne történjen.

Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltásoknak semmilyen körülmények között nem indokolt az elhalasztása — szögezte le az országos tiszti főorvos. A házi gyermekorvosokkal nagyon azonosul abban a kérdésben, hogy mindenki érkezzen időpontra, és a várakozóban csak egy szülő és gyermeke legyen. Amiket viszont kampányoltás keretében adnak be az iskolákban, azokat most halasztják a járvány utánra.

A kormányzat rengeteg védőeszközt kapott Müller szerint, így ismételten tudnak a háziorvosoknak ilyeneket juttatni.

Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatott. Pénteken is ülésezett az Operatív Törzs, jelentéseket kaptak a kórház-parancsnokoktól. A kórházak eszerint felkészültek a tömeges megbetegedések szakaszára. Minden kórházi dolgozót és egészségügyi hallgatót vezényelni tudnak a többletmunkák elvégzésére. Harmincegy kórházba történik meg pénteken az eszközök kiszállítása. A rendőrök is megkapják pénteken az egyéni védőfelszereléseiket. Újabb szállítmány érkezik továbbá a Liszt Ferenc Repülőtérre.

A hatósági karanténok kapcsán több mint 82 ezer ellenőrzést hajtottak már végre, 564 szabálysértési feljelentést tettek hatósági házi karantén megszegése miatt. Eddig 11 668 embert rendeltek hatósági házi karanténba. Több mint kétszáz esetben helyszíni bírságot szabtak ki azokra, akik a tiltás ellenére kimozdultak otthonukból. A kijárási korlátozásokat is egyre többen szegik meg, 2044 szabálysértési intézkedést hajtottak végre, 459 esetben tettek szabálysértési feljelentést. Az intézkedések nagy része szóbeli figyelmeztetéssel és tájékoztatással zárult.

Eddig 143 büntetőeljárást indítottak, 36 esetben rémhírterjesztés, 22-ben közveszéllyel fenyegetés miatt.

Annak, akit gyógyultként hazaengednek, kell-e még óvintézkedéseket tennie? Erre a kérdésre Müller azt mondta, ugyanazokat az óvintézkedéseket kérik tőlük, mint másoktól. Ha jelentős mennyiségű ellenanyag termelődött a szervezetben, az nyilvánvalóan védettséget jelent, de hogy ez milyen hosszan tart, arra továbbra sincs válasz.

Elkerülhető-e a tömeges megbetegedés? Erre épp a Magyar Hírlap volt kíváncsi, de előtte is csak a kormánypárti sajtótermékek kérdéseit tették fel, így a HírTV-ét, az Origóét és a Magyar Nemzet néven megjelenő napilapét. Müller Cecília úgy látja, jelenleg a tömeges megbetegedések szakasza nem elkerülhető.

Kórházasítani fogják a stadionokat? Kiss Róbert szerint számba vették az alternatív helyszíneket, a tervezés fázisában vannak, többet egyelőre nem lehet tudni. A Nógrád Megyei Hírlap arra kíváncsi, a cukorbetegség rizikófaktor-e a fiatal megbetegedettek esetében is? Müller Cecília szerint igen, minden krónikus betegség többletkockázatot hordoz. A 2-es típusú diabétesz általában későbbi életkorban jelentkezik, így már az előrehaladott életkor is veszélyfaktor, de a fiatalok is nehezebb helyzetben vannak, ha 1-es típusú diabéteszük van.

A magyar állampolgároknak szűrővizsgálaton kell továbbra is részt venniük, ha kamionnal a határra érkeznek, és ha gyanú nem áll fenn, tovább haladhatnak. A teherforgalomban a továbbiakban is részt vehetnek, amennyiben nem fertőződtek meg.

A 444 arra volt kíváncsi, van-e orvos, ápoló vagy mentős a halálos áldozatok között? Müller Cecília azt mondta, nincs. Mi most a tesztelés aktuális protokollja, még mindig a háziorvos kérheti, és mentőt küldenek? Igen, a háziorvos eldönti jelenleg is a tudásának megfelelően, gyanúsnak ítéli-e a helyzetet. Ha a gyanú megerősítésre kerül, értesíti az Országos Mentőszolgálatot.

Vannak páciensek, illetve szülők, akik vinnék gyermeküket, de inkább maguk mondanak le vizsgálatot, tervezett beavatkozásokat. Müller Cecília szerint ezt ne tegyék, hagyják a kezelőorvosnak, hogy ő döntsön ezekben a kérdésekben. Fogorvoshoz sürgősségi esetben lehet elmenni, ha beavatkozás szükséges, akkor tegyük.

Az Index szerint van egy tanulmány, ami arra jutott, az egész ország tesztelhető lenne pár nap alatt. Felvették-e a tanulmány szerzőivel a kapcsolatot? Müller Cecília szerint nem szükséges, felesleges az egész ország tesztelése, és nem is szolgálná a járvány elleni védekezést. Hányadik pozitív teszteredmény után tüntetnek fel valakit regisztrált fertőzöttként? Mindig végeznek egy második, megerősítő vizsgálatot.

Kapnak-e magyar betegek hidroxiklorokint? Erre már az RTL Klub volt kíváncsi. Kapnak, amennyiben szükségesnek ítéli a kezelőorvos. A készleteket felhalmozták, rendelkezésre állnak az országban. Ez az, amit a malária elleni szerként emlegettek, és amiről felmerült, hogy hatékony lehet a koronavírusos megbetegedések kezelése során.

Lapunk kérdéseit pénteken sem tették fel az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk választ sem szóban, sem pedig írásban. Pénteken a következő kérdéseket tettük fel:

  • Van-e olyan személy a gyógyultak között, akit korábban lélegeztetőgép segítségével tartottak életben? A nemzetközi és hazai statisztikák szerint az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek hány százaléka épül fel?
  • Van-e olyan jogszabály, ami egy egészségügyi intézmény vezetését felhatalmazza arra, hogy az „egészséges intézmény” látszatának fenntartása érdekében megtiltsa az alkalmazottainak a védőeszközök viselését, használatát? Ha igen, melyik ez a jogszabály? Ha nincs ilyen jogszabály, milyen szankcióra számíthat az a vezető, aki a fent említett intézkedést hozta? Ha egy sajtóorgánum tud ilyen esetről, azt hitelt érdemlően bizonyítani tudja és beszámol erről, az ál-, vagy rémhírterjesztésnek minősül-e? Ha igen, miért?
  • Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január-márciusi időszakban Magyarországon?
  • A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük, és találtak-e soraikban fertőzött személyt? Eddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal? Ők milyen területen dolgoznak?
  • Vizsgálja-e az Operatív Törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak, és ezzel tegyenek újra használhatóvá? 
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.