Ha a kormány elveszi a gépjárműadót, akkor egy fillér nélkül maradhat sok település

Ha a kormány elveszi a gépjárműadót, akkor egy fillér nélkül maradhat sok település

Márki-Zay Péter családja és támogatói körében a hódmezővásárhelyi polgármester-választás megnyerésekor (Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megdöbbentette a polgármestereket a kormány bejelentése, az önkormányzatok szerint ha most elveszik a gépjárműadó-bevételeket, akkor mindenről az államnak kell gondoskodnia. - írja a HVG.

A lassan három hete tartó veszélyhelyzeti védekezés, a fertőtlenítések, az idősek gondozásának átszervezése már így is erőn felüli költségeket emésztett fel a településeken.

Gulyás Gergely szombati bejelentése, hogy létrehoznak egy 1400 milliárd forintos alapot, sokak számára biztatónak tűnt, de az önkormányzatok jelentős részénél egyetlen bevételi forrásként elkönyvelhető gépjárműadó elvonása döbbenetet keltett.

A kormánynak ez a lépése a legnagyobb lyukat a falvaknál üt, hiszen a települések háromnegyedében a gépjárműadón kívül nincs más bevétel, de a negyvenezer lakosú Hódmezővásárhelyen 163 millió, és Szegeden is 500 millió forintos mínusszal kell számolni a pluszköltségeket kívánó vészhelyzet kezelésében. Már eddig is a nagy kalapba ment ennek a bevételnek a hatvan százaléka, így a maradék negyvenet is be kell fizetni a most létrehozott 1400 milliárdos alapba.

További részletek a HVG cikkében.

Ellenzéki egység formálódik az oligarchaadó mellett - reagáltak a kormány bejelentésére | Magyar Hang

A legtöbb ellenzéki párt így vagy úgy szükségesnek tartaná egyfajta oligarchaadó bevezetését, amellyel a Fidesz kormányzása alatt meggazdagodottakat sújtanák. Szerintük ezzel is hozzá kellene járulni a koronavírus-járvány miatt károk felszámolásához. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai „online kormányinfón" (ami azt jelenti, hogy nincs meglepetéskérdés a politikus számára, előre begyakorolt válaszokat mondhat fel) több intézkedést is bejelentett.