Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Szerző: | 2020. április 04., 18:44 | Belföld

Varga Judit igazságügyi miniszter elõadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a túlhatalomtörvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat. – írja Media1 nevű, a magyar média világával foglalkozó online lap.

HIRDETÉS - AIP

Április elsején, szerdán tette közzé közösségi médiás oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter azt az interjút, amit az osztrák közszolgálati televízió, az ORF – a magyar sajtóban túlhatalomtörvényként is emlegetett, a miniszter által koronavírus-törvényként említett, a világjárvány ürügyén a kormányfő számára rendeleti kormányzást lehetővé tevő rendkívüli jogszabályról – készített a miniszterrel.

Varga Judit az ORF-es interjút azzal a kommentárral tette ki: „meglepő és örömteli, hogy szinte vágatlanul tette közzé az ORF a beszélgetést”, azok után, hogy az Euronews pár nappal korábban nem biztosított lehetőséget a számára, hogy kifejthesse álláspontját, illetve nem adták le a vele készült beszélgetést. A miniszter egészen odáig ment pár mondattal később, hogy egyenesen fakenews-ozni kezdte Európa egyik vezető hírcsatornáját és úgy általában a nemzetközi sajtót. Varga azt írta:

„Továbbra is harcolni fogok azért, hogy a nemzetközi sajtó is meghallgassa és »fakenews-mentesen« felületet adjon a magyar kormány álláspontjának”.

A miniszter szavait az Euronewsról a kormánysajtó rögtön ellenőrzés nélkül el is kezdte visszhangozni.

A Media1 azonban meglepődve az Euronewsra vonatkozó súlyos állításokon, utánanézett a politikus Facebookon publikált kommentárjának, vagyis hogy az európai hírcsatorna tényleg kihagyta-e a miniszter megszólalását.

Nem kellett sokat kutakodnia a Media 1-nek, hogy igazolni tudja: amikor a miniszter április elsején az állítását közzétette arról, hogy nem adta le a vele felvett beszélgetést az Euronews, már legalább két anyag is lement körülbelül 20 alkalommal az Euronewson, benne a miniszter a kormány álláspontját tükröző szavaival. Sőt mint kiderült, a magyar Euronews mellett a külföldi Euronews-csatornákon is foglalkoztak a témával, összesen 9 nyelven került adásba a megszólalás.

Március 26-i az alábbi link, ahol a miniszter az Euronews magyar adásában elhangzó megszólalása jelenleg is visszanézhető: https://hu.euronews.com/2020/03/26/varga-van-idokorlat-a-felhatalmazasi-torvenyben

Az adásba került anyag magyar változatát, mely a csatorna YouTube felületén is fellelhető: http://youtu.be/O6HIb83Ll14

Március 27-én Varga Judit szavainak ismét teret biztosított az Euronews nemzetközi hírcsatorna, akkor került 9 nyelven adásba a beszélgetés. A link is tartalmazza a dátumot: https://hu.euronews.com/2020/03/27/orban-viktor-uzent-az-europai-kekeckedoknek-a-koronavirus-torvennyel-kapcsolatban

Ennek a bejátszásnak a magyar változata: http://youtu.be/_OspJBOGplI

Az igazságügyi minisztertől nem esik távol, hogy cenzúrával vádoljon meg különböző médiavállalatokat. Tavaly nyáron például a Sziget-fesztiválon egy előadáson a Facebookot vádolta meg cenzúrával.  Egyébként a most az Euronewst a Facebook nagy nyilvánossága előtt cenzúrával vádoló miniszter vezeti azt a munkacsoportot, mely a Facebook és a Google megregulázására jött létre pár héttel ezelőtt. – számol be róla a Media1.

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/videos/278927979765813/
HIRDETÉS - AIP

Címkék: euronews, hazugság, media1, túlhatalomtörvény, Varga Judit


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest