Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány

Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány – ezt mondta Müller Cecília az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Az összes igazolt beteg 42 százaléka budapesti, ezért az fővárosban élőket még nyomatékosabban kérte a kijárási korlátozások betartására. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Normafánál, a Margit-szigeten, a Városligetben és a belvárosi Király utcában többször kellett már intézkedniük a rendőröknek, mert fiatalok összegyűltek. A Magyar Hang is küldött kérdéseket, ezúttal sem kaptunk azonban egyetlen választ sem.

Müller Cecília ezúttal is a friss adatokkal kezdte: 733 embernél diagnosztizálták már a fertőzést, 2 újabb idős, beteg ember pedig elhunyt. Ezzel 34-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható elhalálozás. A gyógyultak száma is növekszik, 66-an távozhattak az intézményekből így. A mintavételek száma is „egyre nagyobb mértékben emelkedik”, már 21 ezer 250 laboratóriumi vizsgálat készült.

Az országos tiszti főorvos kifejezetten a budapestiekhez szólt: egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van. Az összes igazolt beteg 42 százaléka. Ha Pest megyét is bekapcsoljuk ebbe a körbe, akkor már 62 százalék ez az arány. – Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány – fogalmazott Müller Cecília. Ezért a budapestieket még jobban kérte, hogy vegyék komolyan a kijárási korlátozásokat. Sokan ugyanis szerinte rosszul értelmezik azokat a korlátozásokat, az emberek, ha tehetik, maradjanak otthon. Az idősek esetében sem jelenti azt, hogy 9 és 12 óra között az utcán kell tartózkodnia. A fiatalok pedig kerüljék a csoportos találkozásokat. – A számok azt mutatják, hogy ezen a téren még sokkal komolyabb fegyelmezettségre van szükség – mondta.

Security Check Required

null

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa is a már ismert adatokról számolt be: többek között 4 millió maszk, 400 ezer védőruházat érkezett hazánkba. Tirolból két konvojban érkeztek haza magyarok, 149-en első körben, 70-en második körben. A hatósági házi karanténban lévőket már 103 ezerszer ellenőrizték. A kijárási korlátozások kapcsán a budapesti rendőrök jelentették, hogy a Városligetben, Normafán és a Margit-szigeten is csoportosulások is vannak. A XIII. kerületben egy illegális gyorsulási versenyen léptek fel a rendőrök. A belvárosban, a Király utcában és a Gellért téren is „csoportképző helyeket” találtak. Csak tegnap 24 feljelentést tettek és összesen 301 esetben szankcionáltak ezek miatt. Az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok megszegése miatt csak Budapesten 41 feljelentést tettek. Gyanúsítottként hallgattak ki és őrizetbe vettek egy 29 éves orosházi férfit, aki egészségügyi maszkokat és fertőtlenítőszereket árult, de miután megkapta a pénzt, elérhetetlenné vált.

Az újságírói kérdések következnek:

  • A bevásárlásnak is megvannak a higiénés szabályai: olyan terméket vegyünk le a polcról, amin láthatóan nincs szennyeződés. Ne tapogassuk végig az árukat. A vásárlónak nem kell kesztyűt használnia, de ha a boltból kijön, fertőtlenítse a kezét. Otthon az első dolog a kézmosás legyen. Ha valamelyik áru nem tiszta, érdemes áttörölni.
  • Ha másnak vásárolunk, akkor lerakhatjuk az ajtaja elé a megvett holmit és így nem kell találkozni sem.
  • Budapesten több kórházban ápolnak betegeket, de Müller Cecília konkrétan nem mondta el, hogy hol. Ahogy a fertőzöttek száma emelkedik, a kijelölt intézmények ellátják az ápolásra szorulókat.
  • Kiss Róbert elmondta, hogy akkor kezdeményeznek súlyosabb intézkedést a kijárási korlátozások megszegése miatt, ha valaki többször megszegi a szabályokat vagy nem hagyja abba a felszólítás ellenére. – Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az emberek türelme egyre fogy és egyre többen szegik meg a szabályokat – mondta. A rendőri létszám egyelőre megfelelő.
  • Ismét a maszkviselés a téma, miután Szlávik János emellett foglalt állást. Müller Cecília megismételte, ha valaki betegnek érzi magát, ne menjen ki a lakásból. Aki pedig egészséges és biztonságérzetet ad neki, az nyugodtan hordja.
  • A jelenlegi állapot szerint egyelőre elbírják a laboratóriumok a tesztek elemzését. Ha szükséges a bővítés, akkor meg fogják tenni.
  • Semmi esetre se gyűljenek össze baráti társaságok, családok, még a ház udvarában vagy a nyaralóban se.
  • A szappanos kézmosás azért fontos, mert mindenféle szennyeződést lemos. Ehhez folyóvíz kell és a legjobb a folyékony szappan. Bármilyen szappant lehet használni, alaposan le kell öblíteni és alaposan megtörölni a kezünket, ha lehet papírtörlővel.
  • Számos kísérlet zajlik a világban a gyógyszer megtalálására. Itthon jelenleg egy protokoll szerint végzik az ápolást, de erről nem árult el többet Müller Cecília.
  • Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről nagyon különféle adatok vannak világszerte. Jellemzően az összes fertőzött 10 százaléka szokott lenni egészségügyi dolgozó, de van, ahol ennél nagyobb az arányuk. Gulyás Gergely szombaton közölte, hogy itthon 85 egészségügyi dolgozó lett beteg, ez 12 százalékot jelent. A frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók egy „magas kockázatú populáció” jelenleg: nekik nagyon fontos, hogy használják az egészségügyi védőfelszerelést. Ezekért egyébként harc zajlik a világban, a kormánynak minden fortélyt be kell vetnie, hogy szerezzen.
  • Még tudományos igazolásra vár, hogy a TBC elleni BCG oltás valóban enyhíti-e a betegség tüneteit. Ha ez igazolódna, akkor ezzel előnyt élveznénk, hiszen ez nálunk kötelező védőoltás 1953. óta.
  • Ha egy egészségügyi dolgozónak pozitív lesz a tesztje, a járványügyi szakemberek feltérképezik a szoros kontaktusait, vagyis más egészségügyi dolgozókat és családtagokat.
  • Vannak kórházi osztályok járványügyi zárlat alatt: Müller Cecília elmondása szerint ha egy kórházi osztályon több beteget is ápolnak, akkor az egész osztály felvételét korlátozni kell.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak sem szóban, sem pedig írásban. Vasárnap ezekre voltunk kíváncsiak:

  • A tudományos szakcikkek között lehet olvasni olyat, hogy egyes kísérletek azt mutatják, a vírus a levegőben életképes tud maradni egy ideig a zárt terekben. Ennek fényében mi a helyzet a zárt liftekkel, rengeteg panelben, társasházban, de akár irodában van felvonó, mennyire biztonságos a közlekedés a liftekkel?
  • Van-e olyan jogszabály, ami egy egészségügyi intézmény vezetését felhatalmazza arra, hogy az "egészséges intézmény" látszatának fenntartása érdekében megtiltsa alkalmazottjainak a védőeszközök viselését, használatát? Ha igen, mely ez a jogszabály? Ha nincs ilyen jogszabály, milyen szankcióra számíthat az a vezető, aki a fent említett intézkedést hozta? Ha egy sajtóorgánum tud ilyen esetről, azt hitelt érdemlően bizonyítani tudja és beszámol erről, az ál-, vagy rémhírterjesztésnek minősül-e? Ha igen, miért?
  • Az elmúlt öt év adataival összevetve mennyivel több tüdőgyulladás okozta halálesetet regisztráltak a január-márciusi időszakban Magyarországon?
  • A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük és találtak-e soraikban fertőzött személyt?
  • Vizsgálja-e az Operatív Törzs annak lehetőségét, hogy bizonyos egyszer használatos védőfelszereléseket sterilizáljanak és ezzel tegyenek újra használhatóvá?

Feltettük olvasónk kérdését is:

  • Akinek gyenge az immunrendszere, az kimondottan veszélyeztetett. A pollenallergiások az elkövetkező időszakban így különösen ki lesznek téve a vírusnak
  • Diplomások nem jogosultak álláskeresési járadékra. Azok a friss diplomások, akik a veszélyhelyzet előtt nem találtak állást, most pedig nem is hívják őket a vírus végéig állásinterjúra, mit tudnak tenni? Kíván a kormány ez ügyben cselekedni?
  • Az úgynevezett multi-level marketinggel foglalkozó cégek aktivitása a veszélyhelyzet kihirdetése óta megnőtt, kihasználják a kétségbeesett munkanélkülieket, akik bármit megtennének egy kis jövedelemért. Ez nem büntetendő, nem kívánják valahogy szankcionálni?