Karanténfőzés csúcsminőségben

Karanténfőzés csúcsminőségben

Molnár B Tamás és Takács Lajos a főzésen a Bobó konyhájában (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több, a járvány miatt bezárt hazai csúcsétterem séfje, valamint a magyar gasztronómia nagyágyúja készít rendszeresen ételt ajándékba kórházi dolgozók (orvosok, ápolók, mentősök) számára. A Magyar Gasztronómia Egyesület (MGE) szervezésében két hete zajlik a karanténfőzés, jövő héttől immár két csapatban.

Eddig Mogyorósi Gábor (Alabárdos) és Takács Lajos (Kobuta) séfek, valamint Molnár B Tamás készített el alkalmanként száz-százharminc adag ételt, melyet egyszemélyes, mikrózható csomagolású adagokban szállítottak ki a Szent Imre, az Uzsoki és a László kórház dolgozóinak. Az elképzelés azt volt, hogy a felhasználók egyszerű körülmények közt is el tudják fogyasztani az ételt, ezért a dobozokba valamilyen egytálétel-féleség kerül. A séfek a nap elején, az ételtervezés során elképzelnek egy komplex éttermi fogást, és aztán „egytálételesítik” azt.

Az adagokat mikrózható dobozokba porciózzák (Fotó: buvosszakacs.com)

A helyszín a budai Haris park, Bobó éttermének professzionális konyhája, ahol az önkéntesek maszkban dolgoznak, és még a fotósnak is cipővédőt kell felvennie, ha be akar lesni a folyosóról a konyhába. Ottjártunkkor éppen mangalicapörkölt készült tarhonyával.

A humanitárius ételkészítést sokan támogatják – vannak olyan üzletemberek, akik a járvány miatt bezárt éttermük fölöslegessé vált alapanyag-készletét ajánlották fel, de akad olyan vállalkozó is, aki egy marhát vágott le és adományozott a nemes célra. A támogatók hosszú listája az MGE hivatalos blogján, a Bűvös Szakácson olvasható, de további felajánlásokat várnak: hiány van gumikesztyűben, maszkban és mindenféle alapanyagban, amiből finom ebédet lehet főzni.

Az MGE tagjai, ha éppen van idejük a főzés után, az elkészült ételek receptjét is felteszik a blogra, így adva tippeket az otthoni főzéshez. Szerdán például egy klasszikus börtönkaja, sárgaborsó-főzelék készült kolbásszal, persze finomított verzióban – a stockerei az MGE-s séfek verziójában lassan kiolvasztott kacsazsírral készült. Mellé zöldségragu is járt San Benedetto üdítőitalokkal, házi sütésű kovászos kenyerekkel, Szamos-féle grillázsos süteményekkel. Ez az ebédet teljes egészében a Szent Imre kórház dolgozóinak juttatták el.

Az újragondolt stockerei (Fotó: buvosszakacs.com)

Íme a recept – figyelem, ez a zöldségragú kivételével 130 adagra van számolva!

Sárgaborsó:

  • 10 kg sárgaborsó (éjszakára beáztatva)
  • 10 fej fokhagyma
  • 500 ml fehérborecet
  • 1 kg kacsazsír
  • 3 l szárnyasalaplé
  • 10 szál csombor vagy 250 g miszó (a csombor jó ízt ad és könnyebbé teszi a főzeléket, a miszó babos umamiságot hoz)

A borsót áztatólevével együtt a 180°C-re előmelegített sütőbe tesszük, 1,5-2 órára. Félórával a befejezés előtt intenzíven keverni kezdjük, ezt többször megismételjük. Hozzáadjuk a konfitált (vagy fóliában sült) fokhagymagerezdek krémes belsejét, a zsírt, az ecetet. Több részletben belekeverjük az alaplevet. A borsó akkor jó, ha nagy része már krémes de kisebb része még valamennyire tartja formáját. Semmi esetre sem legyen al dente. És hogy könnyítsük, bőséges alaplével kell lazítani.

Sütőkolbász

  • 22 kg sütőkolbász jeges zsírral beecsetelve

Jó minőségű zsírral ecseteljük be: ez közvetíti hőt, segíti a pirulást. A kolbászokat tepsiben 180°-os sütőbe tesszük és addig sütjük, míg kellemesen barnás-vörös színt nem kapnak.

Zöldségragu (1 személyre)

  • 20 g sárgarépa
  • 10 g zeller
  • 10 g paprika
  • 10 g újhagyma
  • 1 kk zsír
  • 3 ek alaplé
  • csurranásnyi paprikamagolaj
  • 1 kk borecet

A hozzávalókat nagy lángon fedő alatt pároljuk néhány percig. A zöldségeknek maradjon kis roppanása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.