Nagyon kevésnek tartja az ellenzék a 13. havi nyugdíj néven bejelentett intézkedést

Nagyon kevésnek tartja az ellenzék a 13. havi nyugdíj néven bejelentett intézkedést

Az Országgyűlés plenáris ülése 2020. március 30-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesen bírálta az ellenzék a parlamentben a miniszterelnök által hétfőn délben bejelentett intézkedések közül azt, hogy 13. havi nyugdíj néven legkorábban csak jövőre jutnak a nyugdíjasok egyheti plusz forráshoz. De szóvá tették azt is, hogy a szombaton megismert döntések részeként az önkormányzatoknak be kell fizetniük a gépjárműadóból befolyó pénzeket a járvány elleni védekezési alapba. Gulyás Gergely miniszter végighallgatta a kritikákat és bár lett volna lehetősége reagálni, nem tette.

A kormány a járvány kezelésében továbbra is kulcsfontosságúnak tartja az összefogást, bár ebben az elmúlt időszakban csalódni kellett – ezzel kezdte parlamenti beszédét Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az eddigi intézkedések beváltották a hozzá fűzött reményeket, a vírus terjedése lassult, a kórházak pedig nem túlterheltek.

A kár azonban több ezer milliárd forintba mérhető, ezért is döntöttek a közös teherviselésről. Megismételte a már szombaton bejelentetteket: a járvány elleni védekezési alapba bekerül a pártok támogatásának 50 százaléka, a helyi önkormányzatoktól a gépjárműadó, a pénzügyi szektortól 55 milliárdot kérnek és a multikra kivetett adót is visszavezetik. Külön kitért a tiltakozó önkormányzatokra azzal, hogy amennyit elvesznek most tőlük, az költségvetésük 3-4 százaléka.

A parlamenti műfaj szabályaiból adódóan az ellenzéki pártoknak lehetőségük volt reagálni az elhangzottakra két-két percben. Elsősorban a miniszterelnök nem sokkal korábbi bejelentéseire reagáltak.

A jobbikos Jakab Péter azt mondta, hogy Orbán Viktor valójában nem jelentett be semmit a munkahely-teremtés érdekében. Azzal folytatta, hogy ne vegyenek el pénzt az önkormányzatoktól, miközben 150 milliárdot költenek propagandára. Emellett a politikus szerint az eddig Mészáros Lőrincnek juttatott pénzeket kellene átcsoportosítani.

Az MSZP-s Tóth Bertalan is kitért a miniszterelnöki bejelentésre és azt mondta, konstruktív javaslatokat tesz. Ennek lényege: több pénzt az embereknek. Azt követelte, hogy emeljék meg a munkanélküli ellátás időszakát 3-ról 9 hónapra és adjanak több pénzt a nyugdíjasoknak, de ne jövő februárban, hanem most. Hirdessenek létszámstopot a közszférában és a multiknál, illetve adjanak 80 százalékos bérkiegészítést. – Amit az önkormányzatokkal tesznek az bűn – mondta a szocialista politikus.

A párbeszédes Szabó Tímea semmitmondónak nevezte Orbán Viktor bejelentését, külön kitért az évi egy heti nyugdíjemelésre. A politikus helyeselte a multikra kivetett adót, de feltette a kérdést, mi van a haveroknak adott eddigi milliárdokkal? Bírálta, hogy nincs elég védőfelszerelés a kórházakban, erre Szijjártó Péter bejelentette, hogy Észak-Macedóniának adunk maszkokat. – Hát normálisak maguk? – mondta.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet azzal kezdte, hogy veszélyeztetett kora ellenére ment be az Országgyűlésbe, hogy meghallgassa a kormány gazdaságvédelmi programját. Csalódott azonban a miniszterelnöki bejelentésben, szerinte csak azt lehet levonni belőle, hogy lemondtak a nyugdíjasokról. Ő is bírálta, hogy csak jövőre kapnak először egy heti emelést az idősek.

A DK-s Oláh Lajos szerint mentőöv helyett reménytelenséget jelent a gazdasági csomag. – Miniszter úr, ha az ön háza kigyullad, önnek megfelelő, ha jövőre jön a tűzoltó? – érzékeltette a kritikájukat. Azonnali segítséget követelt a nyugdíjasoknak és az álláskeresési időszak meghosszabbítását.

A KDNP-s Vejkey Imre következett, aki papírból felolvasva azt mondta, hogy ők teljes mértékben egyetértenek Orbán Viktor bejelentéseivel. Felolvasta azt is, hogy érthetetlen számukra az, hogy az ellenzék és Brüsszel ezt nem érti. Azt hangsúlyozta, hogy itthon demokrácia van, az is mutatja ezt, hogy ő szabadon felszólalhat.

A fideszes Kocsis Máté azzal az iróniával kezdte, hogy köszönt mindenkit a múlt héten kiiktatott parlamentben. Majd úgy folytatta, hogy a kormány 2000 milliárdot csoportosított át a védekezésre, miközben az önkormányzatoktól 34 milliárdot várnak. Úgy, hogy például Józsefvárosban a költségvetésük 99 százaléka megmarad.

Habár Gulyás Gergelynek lett volna lehetősége reagálni az elhangzottakra, nem tette.