Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötszázezres egyszeri diákhitel-konstrukciót tesznek elérhetővé az egyetemi hallgatóknak, a mérnököknél negyven százalékos bértámogatást vezetnek be. De van, ahol a bérköltségek hetven százalékát is átvállalja az állam. Hetvenötezer hallgató diplomázhat nyelvvizsga nélkül. Palkovics László szerint a munkahelyek védelme és teremtése kell legyen a vezérfonal, nem pedig a segélyezés. A GDP 18-20 százalékát fordítják gazdaságvédelemre.

Folytatjuk azt az utat, amit a világjárvány kitörése óta folytatunk. Kellő időben, kellő és arányos intézkedéseket hozunk — nyitotta a sajtótájékoztatót Kovács Zoltán. A részletekről Palkovics László tájékoztatott.

A miniszter szerint láthatatlan ellenséggel harcolunk, ami mindenhol kárt tud okozni. Ahogy egy háborúban, itt is a közvetlen kárt kell először minimalizálni, aztán a továbblépésen dolgozni. Az euró- és a migrációs válság után most egy vírusválságot élünk szerinte, de úgy látja, a kormány 2010 óta minden krízishelyzetet megfelelően kezelt.

Az új gazdaságvédelmi költségvetés nem növeli a kitettséget, a költségvetési hiány pedig még mindig 3 százalék alatt fog maradni, mondta. Viszont 1 százalékról 2,7-re kellett azt emelni 2020-ban.

A munkaalapú gazdaság továbbra is az akcióterv fontos eleme. Ha van munka, akkor minden van, a dolgozók fizetést kapnak, a polgárok fogyasztani tudnak, a cégek bevételhez jutnak, tette hozzá Palkovics. A munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése kell legyen a vezérfonal, nem a segélyezés, mondta. Korábban már bejelentették a hiteltörlesztési moratóriumot, kata-befizetésre vonatkozó kedvezményeket, most pedig újabb döntéseket hoztak.

Állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan. Az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért, igazságos plafon mellett, a magyar állam 70 százalékban átvállalja három hónapra. Ezt a németek Kurzarbeit-nak hívják a miniszter elmondása szerint. Szeretnék, ha a munkavállalók ezalatt is dolgoznának, a cég számára hasznos tevékenységet végezve. A munkaadók így nem vesztik el munkaerejüket, a munkavállalók pedig a munkahelyüket, ami az újraindítás fontos feltétele.

Magyarország az elmúlt tíz évben Palkovics szerint high-tech ipari országgá alakult. A kutatásfejlesztési kapacitások most viszont veszélybe kerülhetnek. A mérnöki- és kutatásfejlesztésben dolgozók esetében negyven százalékos bértámogatást biztosítanak az elkövetkező három hónapban.

Adminisztrációs könnyítéseket is bevezetnek, hogy rugalmasabbá tegyék a munkaszervezést. Beindítottak egy vállalkozói portált, ahol közvetlenül lehet kérdéseket feltenni. Ez a VALI nevű vállalkozási portál.

A szociális hozzájárulási adót két százalékponttal csökkentik 2020 júliusától. Elhalasztják a beszámolókat, a hozzá kapcsolódó éves adóbevallásokat szeptember 30-áig. Bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőségét. Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, normál adózónak 75-ről 30 napra, megbízhatónak 30-ról 20-ra. Speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be. Az adózói minősítések (kockázatos és megbízható adózó) tekintetében az adózót ne érje joghátrány a veszélyhelyzet alatt. A betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikus másolat formájában is be lehet nyújtani. A fizetés nélküli szabadságon lévők biztosítási jogviszonya nem szűnik meg, a munkaadó befizetheti utánuk az ekho-t.

Egyszerű pályázati konstrukciókat vezetnek be azoknak a vállalatoknak, akik ebben az időszakban is befektetnének, változtatnák a technológiájukat, környezetkímélő megoldásokra térnének át. Több százmilliárd forintot fordítanak erre. Azonnali, a vállalati leállás idejére szóló online képzéseket indítottak. Az informatikusképzés tandíjának 95 százalékát vállalja át az állam.

Felnőttképzési diákhitelt hoznak létre azoknak, akik kikerültek a munkahelyükről. Az egyetemi hallgatóknak is létrehoznak egy egyszeri, szabad felhasználású, nulla százalékos kamattal rendelkező, ötszázezer forintos hitelkonstrukciót.

A 75 ezer hallgató esetében, aki nyelvvizsga hiánya miatt még nem tudta átvenni a diplomáját, eltekintenek a nyelvvizsga szükségességétől. Az újra felgyorsuló gazdaságnak minél több diplomásra lesz szüksége, mondta Palkovics.

A turizmus a válság által egyik leginkább érintett terület. Kétszázezer ember dolgozik a szektorban, a GDP több mint nyolc százalékát állítják elő. Felfüggesztik az idegenforgalmi adót év végéig. Június 30-ig 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, illetve megemelik ennek határait is. A versenyszférában 450-ről 800 ezer forintra, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra. Fejlesztési hitelprogramokat tesznek elérhetővé a turizmusban. 600 milliárd forintot biztosítanak az iparág védelmére.

Egészségipari innovációs ügynökséget hoznak létre. Most látják, mennyire nem szabad elhanyagolni békeidőben, hogy legyen ilyen iparunk.

Tőkeprogramok segítségével védik a hazai tulajdont. Kétezermilliárd forint értékben teremtenek kedvezményes hiteleket a vállalkozások részére. Több mint 500 milliárd forint értékben állami garanciát biztosítanak ezekhez. Jön a Széchenyi Munkahely-megtartó Hitel, az Eximbank kárenyhítő hitelprogramja, a Magyar Fejlesztési Bank versenyképességi hitelprogramja, például. A restrukturálási részalap a nehéz helyzetbe került stratégiai vállalkozások részére jelent majd segítséget.

Visszaépítik februártól a 13. havi nyugdíjat, minden évben egy heti nyugdíjat kifizetve a következő három évben. Erre 280 milliárd forintot biztosít a kormány. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülők magasabb családi pótlékra való jogosultsága a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig tart. A családi pótlékra való jogosultság nem a tanév utolsó napjáig, hanem annak a hónapnak a végéig jár, amíg a veszélyhelyzet meg nem szűnik.

A GDP 18-20 százalékának megfelelő összeget fordítanak a gazdaság megvédésére.

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/573333743292337/

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a gazdasági akcióterv második hullámának öt pontját, ebben igen sok kérdést nyitva hagyott.

Orbán Viktor: Rövidített munkavégzésnél készen állunk a bérköltségek egy részének átvállalására | Magyar Hang