Ellenzék: Nem segít a gazdasági akcióterv a már munkájukat elveszítő tízezreknek

Ellenzék: Nem segít a gazdasági akcióterv a már munkájukat elveszítő tízezreknek

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fékezett habzásúnak, soványnak nevezték az ellenzéki pártok a hétfőn Orbán Viktor által bejelentett, majd kedden Palkovics László által részleteiben is kibontott gazdaságvédelmi akciótervet. Fő kritikájuk, hogy nem segít azokon, akik már elveszítették a munkájukat vagy éppen vállalkozóként maradtak megrendelések, lehetőségek nélkül. Rendre előkerült az is, hogy a turizmus megsegítésével Mészáros Lőrinc és Tiborcz István kerülhet helyzetbe.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői rövid és sok kérdést nyitva hagyó bejelentése után Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a gazdasági akcióterv részleteit. Ennek részeként bejelentette, hogy lesz, ahol a bérköltségek hetven százalékát is átvállalja az állam, felfüggesztik az idegenforgalmi adót év végéig, vagy éppen hetvenötezer hallgató diplomázhat nyelvvizsga nélkül.

Demokratikus Koalíció: Ha ez az Orbán-kormány válságkezelő csomagja, akkor tönkremenő vállalkozások, tömeges munkanélküliség és leszakadó családok időszakának nézünk elébe

A párt azzal érvelt, hogy aki már elveszítette vagy a következő napokban, hetekben, hónapokban fogja elveszíteni a munkáját a válság miatt, az a kormány gazdaságvédelmi csomagjából nulla forintot kap támogatásként. Bírálják, hogy az állami „bérpótlás” nem automatikus lesz, hanem a cégeknek a járási hivataloknál kell majd ezt igényelniük, vagyis szerintük ez egy pályázat.

– Az elmúlt 10 évben mindenki megtanulhatta, hogy ebben az országban kik nyerik a pályázatokat: Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak most sincs félnivalója – közölték. Emellett kritizálták azt is, hogy – ahogy fogalmaztak – a turizmuson kívüli világban a kormány tulajdonképpen elengedte minden kis- és közepes magyar vállalkozás kezét.

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam | Magyar Hang

MSZP: Nem nyújt elég támogatást a csomag

Tóth Bertalan is úgy látta, hogy a most bejelentette csomag nem segít a munkájukat elveszítőknek, illetve azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik most bevétel nélkül maradtak. Továbbra is azt követelik, hogy a kormány vállalja át a munkavállalók bérének 80 százalékát az átlagkeresetig, az álláskeresési járadék pedig ne három, hanem kilenc hónapra járjon.

A politikus – ahogy fogalmazott – nem tud elmenni amellett, hogy a leginkább kiemelt ágazat most a turizmus. – Már megint a Fidesz háttérembereit akarják segíteni, Mészárost, Tiborczot, aki már bevásárolták magukat korábban a szektorba – mondta. Tóth Bertalan kritizálta azt is, hogy semmilyen plusz forrást nem vonnak be a védekezésbe, mindössze a költségvetési tételeket nevezték át.

Jobbik: Csonka, fékezett habzású az akcióterv

Z. Kárpát Dániel is azt vetette fel, hogy a bajba került emberek egy szűk szeletének munkabéréből kis részt kíván kipótolni a kormány, miközben nem gondol azokra, akik elvesztették munkahelyüket, vagy csak ellehetetlenült az eddigi tevékenységük. A párt ezért azt sürgeti, hogy mindenkinek, akinek a bére kifizetése problémákba ütközik, a korábbi összeg nyolcvan százalékát garantálja az állam. Azt is sürgette a politikus, hogy valóban állítsák le a végrehajtásokat és a letiltásokat.

A kormány által megvalósított közteherviselést sem tartottak jónak, szerinte a kormányzati kommunikációra és a köztévének teljesen értelmetlen módon szánt tízmilliárdoknak is a védekezést kellene szolgálniuk. – Nem biztos, hogy a miniszterelnök és a kormánypárti vezető politikusok rokonságába tartozó személyek, közszereplők most kellene, hogy elnyerjenek milliárdos nagyságrendű megrendeléseket – fűzte hozzá.

Nem ízlett a forintnak a kormányfői bejelentés | Magyar Hang

LMP: Sovány csomag

Schmuck Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy tízezrek veszítik el a munkájukat és hónapokig esélyük sincs új állást találni, márpedig nekik nem nyújtanak megoldást az eddig bejelentett intézkedések. Ezért az LMP is azt javasolja, hogy emeljék fel az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát kilenc hónapig. Kitért a politikus a nyugdíjasokra is.

– Ki kell mondani, hogy a kormány ismét magára hagyja a nyugdíjasokat – mondta annak kapcsán, hogy majd csak jövőre kapnak plusz egy heti nyugdíjat, miközben most kell szembenézniük az emelkedő árakkal. A párt egy különadót is javasol, ami például Mészáros Lőrinc esetében több milliárdot jelentene.

Szél Bernadett: A Fidesznek járvány ide vagy oda, aki nem dolgozik, ne is egyék

A független parlamenti képviselő Palkovics László azon mondatára hívta fel amely a bértámogatásokra vonatkozik. A miniszter azt mondta: „Azt is szeretnénk, hogy azok a munkavállalók, akik így kapják a jövedelmüket, azok nem otthon lennének, hanem olyan hasznos, a cég számára fontos tevékenységet végeznének, legyen az oktatás, legyen az a cég egyéb ügyeinek a továbbfejlesztése, ami hozzáadott értéket állít elő, és amely nem vezet egyfajta szünethez a munkavállaló szempontjából”.

A politikus ezért azt kérdezi, hogy az lenne a magyar modell, hogy miközben tombol a járvány, a kormány berendelteti munkára azokat az embereket, akiknek a cég nem tud munkát adni? Szerinte most tilos olyan feltételeket szabni az állami támogatáshoz, ami a munka híján otthon maradó dolgozókat otthonuk elhagyására kényszeríti.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.