Az elhunytak közül négyen egy idősotthon lakói

Az elhunytak közül négyen egy idősotthon lakói

Novák Katalin az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 8-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin kezdte a tájékoztatót azzal, hogy a koronavírus-járvány minden családot érint. Nem könnyű, hogy nem találkozhatunk az idősekkel, a gyerekek pedig nem járhatnak iskolába. 2010 óta dolgozik azon a magyar kormány, hogy könnyebb legyen családot vállalni. Az elmúlt hónapokban azt tapasztalták, hogy rég nem látott csúcsot döntöttek a házasságkötések számai.

Az államtitkár öt pontban foglalta össze, hogy milyen, a családokat segítő intézkedésekről döntött eddig a kormány:

  • Megvédjük a családtámogatásokat – ismertette a döntéseket az államtitkár. Szerinte nem kis eredmény, hogy egy fillért sem vesznek el a családtámogatásokból, miközben hatalmas összegeket csoportosítanak át a járvány elleni védekezésre. A jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
  • Munka a segély helyett – ez volt a második pont. Megismételte, hogy 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, ez több tízezres megtakarítást jelenthet a családokban. Az intézkedés egyébként 90 ezer családot érint. Átképzési programokat indítanak, ez segíthet azoknak, akik elveszítették a munkájukat, a vállalkozók pedig kedvezményes kölcsönöket kapnak.
  • Segítik a veszélyhelyzet átvészelését – ez már a harmadik pont. Itt Novák Katalin az év végéig tartó hitelmoratóriumot említette, illetve azt, hogy meghosszabbították a GYES-t, a GYET-et és a GYED-ed a veszélyhelyzet végéig. Az ingyenes parkolásról szóló döntést is felidézte.
  • A fiatalok támogatása – ez a negyedik pont. Itt a diákhitelek kapcsán bevezetett moratóriumra hívta fel a figyelmet, illetve az újonnan bevezetett, szabad felhasználású diákhitel lehetőségére. A nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése is a fiatalokat is segíti, bár ettől még mindenkit biztatnak arra, hogy tanuljon nyelveket.
  • Az idősek segítése – ez az ötödik pont. Igyekeznek mindent megtenni az egészségük védelmében: egyszerűsödött például a receptek kiváltása, nem nekik kell elmenni a patikákba. A kifejezetten nekik fenntartott idősávot is említette, amikor csak a 65 év felettiek vásárolhatnak. A 13. havi nyugdíj visszavezetést is mondta, aminek keretében jövő év elején kapnak először egy heti plusz juttatást.
Security Check Required

Müller Cecília országos tiszti főorvos „nagy örömmel” hallgatta az eddig elmondottakat, majd ismertette a friss adatokat: 895 fertőzött, 58 halott, 94 gyógyult. Az elhunytak között van egy 49 éves férfi is, aki „egyéb megbetegedés” miatt tartozott a kockázati csoportba. Jól van viszont az a két ember, aki lekerült a lélegeztetőgépről.

A tiszti főorvos ismét beszélt az idősotthonokról, ahol szintén felütötte a fejét a vírust. A Pesti úti otthonban négyen elhunytak, ők benne vannak a friss számokban. – Minden hatósági intézkedést, amit be lehetett vezetni, bevezettem – mondta Müller Cecília, itt említette a látogatási tilalmat, a felvételi zárlatot és a látogatások megtiltását. A Pesti úti otthonban egyébként már a lakók felét szűrték.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azzal kezdte, hogy öt teherszállító gép érkezett kedden Ferihegyre jelentős mennyiségű védőeszközzel. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegések száma egyre emelkedik. Eddig csaknem 6000 esetben történt rendőri intézkedés, 1053 feljelentés is született. Csak kedden 800-zal lett több az intézkedések száma. Budapesten 375-tel emelkedett a feljelentések száma. Már 51 esetben kezdeményeztek rémhírterjesztés miatt is büntetőeljárást.

Következnek a kérdések:

  • Nem volt elkerülhető még egy helyen sem a tömeges megbetegedések szakasza – válaszolta Müller Cecília arra, hogy vajon itthon ezt el tudjuk-e kerülni. A találkozások és csoportosulások megakadályozása azt szolgálja, hogy hátha el tudjuk kerülni a nagy számú megbetegedéseket.
  • Ha valaki azt tapasztalja, hogy a szomszédjában buli van gyakran, értesítse a rendőröket.
  • A mentők használnak már gyorstesztet is.
  • A vírusnak látják az apró változásait, de nincs jelentőséggel a fertőzőképességre vonatkozóan.
  • Arról szólt egy kérdés, hogy pontosan mi a rémhír. Kiss Róbert erre azt az esetet idézte fel, amikor valaki elkezdte terjeszteni, hogy lezárhatják Budapestet.
  • A laboratóriumok egyelőre el tudják látni a beérkezett tesztek vizsgálatát.
  • A kórházparancsnokok jelenléte már önmagában garancia arra, hogy ne tűnjenek el védőfelszerelések – mondta Kiss Róbert. Ha mégis bűncselekményt tapasztalnak, eljárás indul.
  • Fel fogják deríteni a „csoportképző helyeket” – ezt arra mondta Kiss Róbert, hogy több helyen boltok előtt verődnek össze emberek, ott isznak és dohányoznak, fittyet hányva a kijárási korlátozás szabályaira.

Címkék: Novák Katalin