Palkovics: csak május elsejétől és nem a teljes bér 70 százalékát állja az állam

Palkovics: csak május elsejétől és  nem a teljes bér 70 százalékát állja az állam

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mercedes Benz Academy átadásán Kecskeméten (Fotó: Kormány.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elég zavarosra sikeredett a történelminek beharangozott gazdaságvédelmi akcióterv, különösen, ami a rövidített munkaidőt és a bértámogatást illeti. Nem csoda, hogy Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter tegnap este az Inforádióban próbálta pontosítani az aznap elhangzottakat. 

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam | Magyar Hang

Korábban azt mondta, hogy aki csak rövidített munkaidőben tud csak dolgozni a koronavírus-járvány okozta válság idején, annak három hónapra átvállalja a bérköltség 70 százalékát a kormány. Most kiderült, hogy a rövidített munkaidőben dolgozók nem a teljes, 5 napos munkahét bérének 70 százalékára, hanem csupán a rövidítés miatt kieső munkaidőre járó pénz 70 százalékára számíthatnak majd május elsejétől. 

Tehát annak a bérnek a 70 százalékát támogatja az állam, amelyet a dolgozó nem kap meg, amikor rövidített munkaidőre kényszerül. A kormány ily módon csak azoknak a vállalatoknak segít, amelyeknek a rendelésállománya legalább 15, de legfeljebb 50 százalékkal csökkent.

Mint hozzátette, az érintett cégeknek májustól a járási munkaügyi hivatalnál kell jelentkezniük a juttatásért, és bizonyítaniuk kell a rendelésállomány csökkenésének mértékét.

Palkovics még azt is elmondta: ugyan a német modellre alapozzák a magyar tervet, de a német kormány engedi, hogy a dolgozó otthon legyen a kieső munkaidejében, a magyar viszont azt szeretné, hogy más feladatokat végezzen, vagy képzést kapjon a dolgozó akkor, amikor az eredeti munkáját nem tudja végezni. Vagyis ne legyen olyan, hogy heti három napot dolgoznak az emberek, két napot pedig otthon ülnek.