20 milliárdnál is többet vennének el Mészáros Lőrinctől

20 milliárdnál is többet vennének el Mészáros Lőrinctől

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már konkrét számok is vannak arról, hogy mekkora összeget szedne be az ellenzék a legnagyobb hazai vállalkozóktól a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként.

Lapunk is beszámolt arról, hogy Botka László szegedi polgármester kezdeményezését felkarolva törvényjavaslatot nyújtott be Szél Bernadett független országgyűlési képviselő „egyes kivételezett gazdasági szereplők szolidaritási hozzájárulásáról” címmel. Ehhez csatlakozott már a szintén független képviselő Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs, valamint Fekete-Győr András Momentum-elnök is támogatja.

A 24.hu már konkrét összegekről ír. A cikk szerint az ellenzéki kezdeményezés alapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó cégeknek összességében 23 milliárdot kellene befizetniük, és ez még csak a 2016 és 2020 közötti időszakra vonatkozna.

A legnagyobb hozzájárulást egyébként a Duna Aszfalttól kérnék. Szijj László érdekeltsége az egyik legnagyobb útépítő volt az elmúlt években, hatalmas megrendelés-állománya alapján a 27 milliárd forintot is meghaladhatná a cég járványügyi sarca.

Mészáros-adót akarnak, benyújtották a törvényjavaslatot | Magyar Hang

A cégeken felül a kalkuláció alapján a tíz leggazdagabb magyar magánszemély csaknem 60 milliárd forintot fizethetne be, a gazdaglisták élén állók közül. Csányi Sándor 10,8, Mészáros Lőrinc 8,9, Gattyán György pedig 8,4 milliárdot.

A 24.hu-nak elküldött ellenzéki kalkulációk szerint a 18 legnagyobb nyertes vállalkozás és a milliárdosok Mészáros-adója egymaga fedezhette volna az állam márciusi kiadásait, amik védőfelszerelések, maszkok, lélegeztetőgépek beszerzésére mentek el.