Több százezres bírság a csirkehúst méregdrágán árusító vállalkozónak

Több százezres bírság a csirkehúst méregdrágán árusító vállalkozónak

A Lehel piacon méregdrágán árult csirkehúsról készült fotó (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háromszázezer forintos bírságot szabott ki a fővárosi kormányhivatal arra a vállalkozóra, aki a Lehel téri piacon igencsak túlzott áron kínálta a csirkehúst.

Néhány hete a Facebookon terjedt egy fotó, miszerint a piac egyik hentesénél a csirkemellfilé kilóját 2800 forintért kínálták, miközben a termék néhány nappal korábban átlagosan még csak 1400 forintba került.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a kezdeményezésükre a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon. A vizsgálat tapasztalatai szerint a széles körben elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak voltak tekinthetőek, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem akadt egyetlen példa sem. A vállalkozóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, amely 300 ezer forintos bírság kiszabásával zárult.

Koronavírus: A felvásárlási láz is drágítja az élelmiszereket | Magyar Hang

Leszögezték azt is, hogy a fogyasztóvédelem már február végétől kiemelten vizsgálja, hogy a kereskedők nem használják-e ki a magasabb kereslet adta lehetőséget, nem élnek-e vissza a vásárlók járvány okozta aggodalmaival. A szakemberek figyelik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás megvalósulását is, és ahol szükséges, határozottan fellépnek a jogsértő vállalkozói magatartással szemben. A hatóság 2020. április elejéig több mint 700 üzletet vizsgált, 70 bolt esetében indít eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt.