Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Beer Miklós: Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj

Szerző: | 2020. április 10., 06:30 | Belföld

Beer Miklós (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc évvel a rendszerváltás után is a kommunizmus évtizedei alatt elsajátított rossz beidegződések mentén alakul az egyház és a politika kapcsolata. Jó lenne, ha függetlenek lehetnénk végre a mindenkori politikai nyomástól, és nem lennénk belecsábítva semmilyen függőségi viszonyba – fogalmazott Beer Miklós. A nyugalmazott váci püspök lapunknak adott húsvéti interjújában kifejtette: el kell gondolkodnunk azon, hogy a járvány után ott akarjuk-e folytatni, ahol abbahagytuk, lévén a túlfogyasztás ugyanúgy emberéleteket követel, mint a koronavírus.

HIRDETÉS - AIP

Beer Miklós augusztusban adta át a váci egyházmegye irányítását Marton Zsoltnak. Azóta Nagymaroson és gyermekkora szeretett helyszínén, Zebegényben teljesít papi szolgálatot. Emellett létrehozta a Szent Ferenc Szegényei Alapítványt, amelynek harminc önkéntesével kilátástalan helyzetű embereknek – javarészt cigányoknak – igyekeznek segíteni.

Beer Miklós: Nem dughatjuk homokba a fejünket | Magyar Hang

Az egyház ezt az időt nem használta ki arra, hogy megtalálja a helyét a társadalomban és távol tartsa magától a politikai hatalmat. És sajnos a hatalom is a régi beidegződések mentén viszonyul az egyházhoz: az egyik oldal ellenségként tekintett ránk, a másik – ideológiai alapokon – befolyása alá próbál vonni

– fejtette ki a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre utalva. Mint fogalmazott, ezen okoknál fogva fordulhat elő, hogy az egyház hallgat akkor, amikor meg kéne szólalni és szól akkor, amikor hallgatni kellene.

„Szinte mindenben egyetértek Orbán Viktorral” – a teljes letiltott interjú | Magyar Hang

Hogy melyek voltak ezek az esetek, arról a 100. Magyar Hangban megjelent interjúban bővebben is olvashat! Beer Miklóst mindezek mellett arról is kérdeztük, a vírusjárvány miatti karantén milyen lehetőséget kínál a lelki fejlődésre és a kapcsolataink rendezésre, miként lehet megszólítani azokat, akik generációk óta nem láttak jó példát maguk körül, mi hiányzik a politikai kereszténységből, miért megosztó Ferenc pápa a hívek és a papok számára, miként teszi lehetetlenné az egyház „felnőtté” válását a magára mint klerikális kasztként tekintő papság, mit gondol a Nemzeti alaptanterv ügyében kirobbant vitáról, Niedermüller Péter kereszténygyalázó megnyilvánulásáról, valamint a püspöki kar erre adott válaszáról és a keresztény értékrend nevében folytatott hergelésről.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Állami Egyházügyi Hivatal, Beer Miklós, böjt, Erdő Péter, Ferenc pápa, Iványi Gábor, katolikus egyház, kereszténydemokrácia, kereszténység, koronavírus, koronavírus-járvány, Lékai László, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, menekültek, migráció, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Niedermüller Péter, papi pedofília, püspök, tabu, transzparencia, Vác, váci megyéspüspök, Vatikán


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest