Beer Miklós: Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj

Beer Miklós: Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj

Beer Miklós (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc évvel a rendszerváltás után is a kommunizmus évtizedei alatt elsajátított rossz beidegződések mentén alakul az egyház és a politika kapcsolata. Jó lenne, ha függetlenek lehetnénk végre a mindenkori politikai nyomástól, és nem lennénk belecsábítva semmilyen függőségi viszonyba – fogalmazott Beer Miklós. A nyugalmazott váci püspök lapunknak adott húsvéti interjújában kifejtette: el kell gondolkodnunk azon, hogy a járvány után ott akarjuk-e folytatni, ahol abbahagytuk, lévén a túlfogyasztás ugyanúgy emberéleteket követel, mint a koronavírus.

Beer Miklós augusztusban adta át a váci egyházmegye irányítását Marton Zsoltnak. Azóta Nagymaroson és gyermekkora szeretett helyszínén, Zebegényben teljesít papi szolgálatot. Emellett létrehozta a Szent Ferenc Szegényei Alapítványt, amelynek harminc önkéntesével kilátástalan helyzetű embereknek – javarészt cigányoknak – igyekeznek segíteni.

Beer Miklós: Nem dughatjuk homokba a fejünket | Magyar Hang

Az egyház ezt az időt nem használta ki arra, hogy megtalálja a helyét a társadalomban és távol tartsa magától a politikai hatalmat. És sajnos a hatalom is a régi beidegződések mentén viszonyul az egyházhoz: az egyik oldal ellenségként tekintett ránk, a másik – ideológiai alapokon – befolyása alá próbál vonni

– fejtette ki a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre utalva. Mint fogalmazott, ezen okoknál fogva fordulhat elő, hogy az egyház hallgat akkor, amikor meg kéne szólalni és szól akkor, amikor hallgatni kellene.

„Szinte mindenben egyetértek Orbán Viktorral" - a teljes letiltott interjú | Magyar Hang

Hogy melyek voltak ezek az esetek, arról a 100. Magyar Hangban megjelent interjúban bővebben is olvashat! Beer Miklóst mindezek mellett arról is kérdeztük, a vírusjárvány miatti karantén milyen lehetőséget kínál a lelki fejlődésre és a kapcsolataink rendezésre, miként lehet megszólítani azokat, akik generációk óta nem láttak jó példát maguk körül, mi hiányzik a politikai kereszténységből, miért megosztó Ferenc pápa a hívek és a papok számára, miként teszi lehetetlenné az egyház „felnőtté" válását a magára mint klerikális kasztként tekintő papság, mit gondol a Nemzeti alaptanterv ügyében kirobbant vitáról, Niedermüller Péter kereszténygyalázó megnyilvánulásáról, valamint a püspöki kar erre adott válaszáról és a keresztény értékrend nevében folytatott hergelésről.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 15. számban? Itt megnézheti!