Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Karanténverssel köszöntik a magyar költészet napját a Nemzeti Színház művészei – Videó

Szerző: | 2020. április 11., 11:00 | Belföld

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A művészek Babits Mihály Esti kérdés című költeményét adják elő abban a videóban, melyet szombaton töltöttek fel a színház honlapjára.

HIRDETÉS - AIP

Mint írják: „Társulatunk a veszélyhelyzetben sem hagyja magára közönségét: színművészeink az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva, otthonukban rögzítették Babits Mihály Esti kérdés című költeményét. A felvételekből közös videó készült a magyar költészet napjára.”

HIRDETÉS - AIP

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük, amelyre a Nemzeti Színház minden évben különleges programokkal készül. Idén a rendkívüli körülményekhez alkalmazkodva készítették el versvideót. 

Babits Mihály filozófiai kérdéseket felvető költeménye, az Esti kérdés 1909-ben, még a világháború előtt íródott. Az ötvenhárom soros mű egyetlen mondatként kutatja a legfontosabbat: „miért élünk?”. A vers a mindenek feletti remény egyik legszebb himnusza, a magyar költészet egyik mesterműve, amely, különösen utolsó soraival, azt sugallja, hogy minden helyzeten és minden nehézségen átvezet bennünket a jövőbe vetett hit.

A verset a Nemzeti Színház társulatának 36 színésze mondja el, köztük a legfiatalabb, a végzős egyetemi hallgató Szász Júlia. Szerepel a klipben Törőcsik Mari is, aki azt ugyan nem vállalta, hogy verset mond, de küldött egy mostanában róla készült videófelvételt. A színészek maguk készítették és továbbították a felvételeket telefonjuk, számítógépük segítségével, ahogy azt az elmúlt napokban is tették, hiszen a társulat immár egy hete jelentkezik a SZÍN-HÁZ-HOZ című online magazin műsorral. A videókban személyes gondolataikat, kedvenc szövegeiket osztják meg a közönséggel, az önként vállalt karantén idején. A SZÍN-HÁZ-HOZ tartalmak minden hétköznap 16 órától kerülnek fel a Nemzeti Színház Facebook oldalára.

Címkék: Babits Mihály, hobo, költészet napja, magyar költészet napja, Nemzeti Színház, vers


Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Egy korábban kiszivárgott dokumentum után megérkezett a hivatalos kormányrendelet is. A járműszervizek, a piacok, a lottózók és az újságosok is nyitva maradhatnak, a kaszinóknak valóban zárniuk kell. Fellélegezhetnek az ügyvédek és az állattenyésztők is. A maszk mindenhol kötelező lesz. Mutatjuk a részleteket!

Káosz hozta el az Orbán-mítosz végét

Káosz hozta el az Orbán-mítosz végét

Ki hitte volna, hogy csütörtökön bejelenti a kormány az ország szinte teljes lezárását, de még 24 óra múltán sem képesek közölni a részletszabályokat? Ki hitte volna, hogy a szolgáltatóiparban dolgozóemberek még pénteken délután sem tudták, mi lesz velük hétfőtől?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest