Ungár Péter: A kormány vonja vissza a kulturális közfoglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatát

Ungár Péter: A kormány vonja vissza a kulturális közfoglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatát

Ungár Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt követeli a kormánytól, hogy az vonja vissza a kulturális foglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatát.

Az ellenzéki politikus, az LMP Facebook-oldalára vasárnap feltöltött videóban arról beszélt, hogy a kormány „az egészségügyi vészhelyzet közepén”, csütörtök este beadott törvényjavaslata „a kulturális szektort kivenné a közalkalmazotti státusz alól”.

Hozzátette: erről az érintett szervezeteknek kedd reggelig kell visszaküldeniük a véleményüket. „Egy világjárvány közepén, a húsvéti hosszú hétvégét találta meg a kormány arra, hogy egyeztetést folytasson az érintettekkel” – hangoztatta.

Ungár Péter ezért pártja nevében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot és addig ne adja be, amíg tart a járvány, mert annak mostani benyújtása nem indokolt.

Az LMP-s politikus kijelentette, hogy a kulturális foglalkoztatottak alulfizetettek, a legutolsó jelentős béremelésük 2002-ben volt, több mint 70 százalékuk nem keres többet a garantált bérminimumnál, és a kormány még 2015-ben életpályamodellt ígért nekik, „amit a mai napig nem teljesített”.

A kormány inkább a járványhelyzettel foglalkozzon, a törvényjavaslatot pedig akkor nyújtsa be, amikor lesz lehetőség élőben egyeztetni az érintettekkel – összegzett.

https://www.facebook.com/lehetmas/videos/227824908300700/