„Méltatlan inszinuáció” – Így reagált Cserháti Péter menesztésére Fábri György

„Méltatlan inszinuáció” – Így reagált Cserháti Péter menesztésére Fábri György

Cserháti Péter miniszteri biztosként 2017. október 16-án egy sajtótájékoztatón. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiállt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) menesztett főigazgatója mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) volt rektorhelyettese, Fábri György. A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének kerületi felügyelője a Facebook-oldalán azt írta: „Most éppen az evangélikusok szólíttattak meg a Történelem Urától. Biblikusan szimbolikus, hogy Húsvétkor, ám ahhoz képest egy viszonylag egyszerű morális próbatétellel. Azok számára ugyanis, akik akár a legtávolabbian is kapcsolatba kerültek Cserháti Péter doktorral, az ő tántoríthatatlan emberi tisztessége, szakmai hozzáértése és lelkiismeretessége megkérdőjelezhetetlen evidenciaként jött át minden rezdülésén. Egyházhűsége, szolgálata mindannyiunknak példaadó, függetlenül attól, hogy osztja-e valaki az ő nyíltan vállalt és becsülettel gyakorolt jobboldali-konzervatív elkötelezettségét. Ezért világos és egyértelmű a választás: az ő szakmai és emberi magatartását megkérdőjelező minisztériumi szövegre vagy nyíltan kimondjuk, hogy méltatlan inszinuáció, vagy asszisztálunk hozzá. Tertium non datur.”

Ismert, vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) menesztette az intézmény éléről a főigazgatót, Cserháti Pétert. A tájékoztatás szerint a korábbi vezető nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi utasításait, április 15-ére ugyanis kétszáz ágyat kellett volna felszabadítani, viszont az Emmi szerint ennek tizedét sem ígérte a főigazgató.

Az OORI dolgozói tapssal és énekkel köszöntek el hétfő délben az igazgatótól, aki beszédet is mondott, és közben többször elcsuklott a hangja. „Az emberi része az, hogy ahogy a tárca megjelentette a közleményt a Magyar Nemzetben, aminek a tartalma elég megrázó volt, elképesztő szimpátia áradat nyilvánul meg minden irányból” – mondta Cserháti az Index szerint.

Az intézmény munkatársai ezután nyílt levében is kiálltak a menesztett vezető mellett. Azt írták, megalapozatlannak és igazságtalannak tartják a minisztérium döntését. Állításuk szerint Cserháti vezetésével az intézmény a járvány megjelenése óta heroikus küzdelmet folytat. Folyamatosan keresték az egyensúlyt, hogyan folyhatna tovább a mozgásszervi rehabilitáció Magyarországon úgy, hogy közben segíteni tudják a koronavírussal megfertőzött betegek ellátását is.

„Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása. Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk” – olvasható a nyílt levélben.

Megtapsolták a leváltott kórházigazgatót, közben szólt a „Miért hagytuk, hogy így legyen?" | Magyar Hang

Az Emmi egyébként már meg is találta az utódot, hétfői közleménye szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Kovács Gábor vezeti megbízott főigazgatóként az OORI-t. „A két intézménynek kiemelt szerepe lesz, amikor a koronavírus-járvány tömegessé válik Magyarországon. A Korányiban már most is nagy számban kezelnek súlyos koronavírus-fertőzött betegeket. Az OORI új épületének infrastruktúrája is teljes körűen alkalmas arra, hogy súlyos, invazív gépi lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket ellásson több mint 200 ágyon. További lélegeztetési egységek biztosíthatók még az intézet régebbi épületében is kis átalakítással” – írta közleményében a minisztérium. Cserháti szakorvosként dolgozhat tovább a kórházban.