A koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt bukhat Conte kormánya

A koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt bukhat Conte kormánya

Giuseppe Conte olasz kormányfő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olasz kormány szétesését vizionálják az olasz újságok szerdán, miután a két kormánypárt között teljes az ellentét a járvány utáni gazdasági újraindulás és az EU-források felhasználása terén.

Sergio Mattarella államfő komolyan aggódik a Conte-kormány erőtlensége miatt, a belpolitikai döntésekben éppúgy mint az EU-val való együttműködésben – írja az Il Foglio. A jó politikai kapcsolatokkal rendelkező, MTI által is idézett lap szerint Mattarella úgy érzi, a miniszterelnök Giuseppe Conte a járványhelyzetben nem tudja biztosítani a központi irányítást, ami a tartományok, megyék és egyes városok önálló és gyakran egymással ellentétes rendelkezéseihez vezetett. Ez pedig a következő hetekben tervezett újrainduláskor káoszhoz vezethet.  

Az államfőt ennél is jobban aggasztja a Róma és az EU közötti szembenállás, ami az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak feltétel nélküli felhasználását illeti, amelyre a Conte-kormány továbbra határozott nemet mond. Harminchat milliárd eurónyi, az egészségügyre fordítandó támogatásról van szó Olaszország esetében, amelynek elutasításához az euroszkeptikus, rendszerkritikus, baloldali Öt Csillag Mozgalom (M5S) ragaszkodik. Az M5S által kormányra emelt Giuseppe Conte „alkalmatlannak” nevezte az ESM-forrásait. 

Nápolyban harminc óra alatt felépítették a koronavírusos betegeket kezelő központot | Magyar Hang

Az intenzív osztályt előregyártott modulokból rakták össze.

Az M5S volt vezetője, Luigi Di Maio, jelenlegi külügyminiszter idejét múlt megoldásról beszélt. Elemzők emlékeztettek, hogy a markánsan EU-ellenes párt megalakulása első éveiben az ESM-elleni harcot tűzte ki zászlajára, ezért nem engedhet most ebből. Az uniótól való pénzügyi függésre nemet mond a jobboldali, nacionalista Matteo Salvini vezette Liga, valamint a még radikálisabb jobbos Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) is.

A másik kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) viszont támogatja az európai források felhasználását.      

– A helyzet elkeseredettebb mint amilyennek tűnik – idézte a PD-főtitkár Luca Zingarettit a Corriere della Sera. A baloldali párt egyre inkább önálló politikát képvisel mert úgy látják, hogy Giuseppe Conte kizárólag az M5S érdekeit követi. Ezen kívül a PD szerint a miniszterelnök nem készítette fel Olaszországot a májusban tervezett  gazdasági újraindulásra sem.

Ezzel a tesztelési stratégiával érnek el eredményt az egyik olasz tartományban | Magyar Hang

A vírustesztek főorvosa: tömeges, akár egy település minden lakosára kiterjedő teszteléssel Venetóban sikerült elkerülni a kaotikus kórházi állapotokat és féken tartják a járványt.