Gulyás Gergely: Jövő szombatig maradnak a kijárási korlátozások

Gulyás Gergely: Jövő szombatig maradnak a kijárási korlátozások

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További kedvezményeket kapnak a gazdasági szereplők, csak írásban kell érettségizni, és a kórházak nem teszik utcára azokat a betegeket, akik ellátásra szorulnak – többek között ezekről beszélt a kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki kormányinfóján.

M1- Akkor. Amikor.

M1 - Magyarország vezető hírcsatornája

Gulyás Gergely megköszönte az önkormányzatok együttműködését a húsvéti időszakra vonatkozó óvintézkedésekkel kapcsolatban.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány tegnapi ülésén úgy döntött, hogy szombattól további egy hétre életben maradnak a kijárással kapcsolatos korlátozások. Az önkormányzatok a szombatra és vasárnapra ismételten megkapják a jogot, hogy korlátozásokat eszközöljenek.

A miniszter közlése szerint eddig 500 milliárd forintot áldozott Magyarország a védekezéssel kapcsolatos eszközökre, védőfelszerelésre. Mint kifejtette, a kifizetett eszközök megérkezése nem minden esetben vehető biztosra, de a szükséges mennyiségben rendelkezésre állnak a védőfelszerelések.

A kormány döntést hozott az érettségiről is: csak azok vizsgázhatnak, akik végzősök, illetve tovább kívánnak tanulni. 83 ezer diák fog vizsgázni, szinte mindenki írásban fog érettségizni. Május 4-én kezdődik az érettségiidőszak, ami körülbelül két hetet fog igénybe venni. 10 főnél több nem tartózkodhat egy-egy teremben, a 1,5 méteres távolságot minden esetben tartani kell.

Senkinek nem kötelező érettségizni, aki teheti, ősszel is pótolhatja a vizsgát – fogalmazott a miniszter, megjegyezve: ha nem lenne megtartva az idei érettségi, akkor a felsőoktatásban alakulna ki káosz, mivel nincs külön felvételi vizsga.

2020. szeptember 30-ig kell elkészülniük a vállalati beszámolóknak. 2021. január 1-től az online kasszát használó cégek kötelesek bevezetni a kártyás fizetést. A készpénzfizetést sehol nem korlátozzák.

2020. június 30-ig a Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Az évente adható rekreációs juttatások összege emelkedik 2020-ra: a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra – tájékoztatott, hozzátéve, hogy a Szép-kártya egyes alszámláira feltölthető keretösszegek is emelkednek.

Az áfával kapcsolatos könnyítések közé sorolta, hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó. Az adóigazgatásban az adózó megbízható minősítését nem lehet megszüntetni, ha a veszélyhelyzet alatt sértette meg adófizetési kötelezettségét. A kormány arról is határozott, hogy a munkáltatók májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóik után. Ennek összege havonta 7500 forint.

A szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, ez 170 milliárd forintnyi enyhítést jelent a vállalatoknak. Ezzel a lépéssel a munkahelyek megtartását kívánja támogatni a kormány.

Gulyás Gergely megemlékezett Fekete Györgyről, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökéről, aki szerdán hunyt el. A kormány Fekete Györgyöt saját halottjának tekinti.

Következnek a kérdések:

12:11. Végül lapunk kérdése: A Magyar Hang kérdései hetek óta nem hangozhatnak el az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóin, pedig minden esetben az ellátással, a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos közérdekű információkra kérdezünk rá. Az infotörvény értelmében ráadásul a kormányzati szerveknek kötelességük lenne válaszolni – ha nem a sajtótájékoztató alkalmával, akkor írásban –, ám az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján az operatív törzs ezt a jelek szerint ugyanúgy nem tartja magára nézve kötelező érvényűnek, mint ahogy a legtöbb minisztérium, kormányzati szerv sem. Az utóbbi három napban például azon kérdéseinkre sem kapunk választ, amelyek a Szent Imre Kórházban tapasztalható járványügyi helyzettel kapcsolatosak: a lapunk által megismert dokumentumok szerint az intézmény több osztályán felütötte a fejét a vírus, szerda estig összesen több mint száz embernél – túlnyomó többségükben pácienseknél – mutatták ki a kórt, közülük többen elhaláloztak. Mi az oka annak, hogy bojkottálják lapunkat és napi több tízezer olvasónkat? Mi a helyzet a Szent Imre Kórházban?

Gulyás Gergely kifejtette: az operatív törzs kiválasztja azokat a kérdéseket, amelyeket a legfontosabbnak tartanak. Ez szerinte érthető, hiszen az operatív törzs nap mint nap több száz kérdést kap. A Szent Imre Kórház ügyében pedig azt mondta: ebben az intézmény, illetve az Emmi az illetékes, kérdésünket a minisztériumnak tegyük fel.

12:06. Magyar Fórum azt kérdezte, hogy megerősítik-e a shengeni határt a migráció elleni fellépés gyanánt. Gulyás Gergely kifejtette: nincs garancia arra, hogy a járványveszély után ne állna elő olyan helyzet, mint amilyet a 2015-ös válsághelyzetben tapasztaltunk.

12:03. A Hvg kérdésére Gulyás Gergely elmondta: találgatásnak veszi, hogy Karácsony Gergely május közepén feloldhatónak gondolja a korlátozások egy részét.

12:01. A Növekedés.hu kérdésére elmondta: a kormány azt reméli, hogy a külföldi tőke aránya nem fog nőni a hazai gazdaságban. Ebben segítenek a kormány gazdaságot segítő intézkedéseit.

11:57. Folyamatos a gazdasági érdekképviseletekkel való konzultáció. Készek vagyunk megfogadni azokat a javaslatokat, amelyek a munkahelyek megtartását segítik – mondta az Mfor.hu kérdésére. A 13. havi nyugdíj folyósításával kapcsolatban közölte: jövőre a nyugdíj negyedét, 2022-ben az ellátás felét, 2023-ban háromnegyedét, majd 2024-ben a teljes nyugdíj összegét fogják megkapni a nyugdíjasok.

11:55. A Népszava kérdésére közölte: a járványügyi intézkedésekből le fogják vonni a következtetéseket.

A munkanélküliek számát illetően közölte: egyelőre csak közelítő adataik vannak, csak a jövő héten lesznek pontos információk. Erről a következő kormányinfón közölnek részleteket.

11:52. A Pesti Srácok kérdésére a miniszter közölte: szigorítani kívánják az idősotthonok orvosi ellátásával kapcsolatos szabályokat.

11:46. Az Index azt kérdezte, milyen számítás alapján határozták meg a lélegeztetőgépek számát 8000-ben, illetve hogy rendelkezésre áll-e a szükséges szakemberállomány. Gulyás Gergely válasza szerint a legrosszabb forgatókönyvből indultak ki. Most úgy tűnik, sikerül elkerülni a legrosszabbat. Egyelőre nincs garancia arra sem, hogy a megrendelt gépek megérkeznek, illetve hogy megfelelően működnek-e. Jelenleg 2500 gép áll rendelkezésre, ezen gépek többsége szabad. Elvileg folyamatosan érkeznek a gépek, ezen a héten is több szállítmány várható. A válság jövőbeni visszatérésére is készülnek a beruházással.

Az iskolák idei újranyitását firtató kérdésre reagálva közölte: heti rendszerességgel vizsgálják az iskolák, egyetemek megnyitásának kérdését. Egyelőre ennek nincs itt az ideje. A diplomákat idén kiadják nyelvvizsga nélkül is. Más helyzetben nem hoztak volna ilyen könnyítést, de a válság leküzdésében minél több diplomásra lesz szükség, ezt kívánják elősegíteni.

11:45. A Heti Tv kérdésére a miniszter elmondta: egyházi intézményeket is bevonnak a járvány elleni védekezésbe, folyamatos az egyeztetés.

11:41. Hetente 200 milliárd forintos GDP-veszteséget jelent a jelenlegi helyzet – mondta a Magyar Hírlap kérdésére.

A Hungary Helps programmal kapcsolatban elmondta: fájdalmas, hogy olyan programoktól kell elvonni pénzt, ami humanitárius célokat szolgál. A program nem szűnik meg, de a források jelentősen szűkülnek. – A jövő évi költségvetésben szándékaink szerint szerepelni fog a program. Magyarország bizonyította, hogy humanitárius téren is lehet ránk számítani – fogalmazott.

11:33. Az RTL kérdésére Gulyás elmondta: vizsgálják, hogy a járulékkedvezményeket kiterjesszék olyan iparágakra is, amelyekre eddig nem.

A miniszter válaszából kiderült az is, hogy sem a családi pótlékhoz, sem a munkanélkülieknek járó támogatások rendszeréhez nem kívánnak nyúlni. – Még egyszer ne lépjünk bele abba a csapdába, amelyet a mostani ellenzék kormányon elkövetett – mondta a segélyezések kapcsán.

Mi alapján számolta ki a kormány, hogy hány ágyat kell felszabadítani? – kérdezi az RTL. Gulyás erre válaszul közölte: több statisztika alapján hozták meg a döntést. Kitért arra is, hogy a koronavírusos betegek ellátására felkészülni hosszabb időt – akár heteket – vesz igénybe, erre nem lesz idő, ha esetleg berobbanna a járvány.

Aki kórházi ellátásra szorul, maradhat a kórházban. Nem tudok olyan esetet, ahol ezt az elvet ne tartottuk volna be

– mondta Gulyás Gergely, megjegyezve: a következő hónapban bázisfinanszírozásra kell átállni. Az elmaradó műtéteket később pótolni kell, ez pluszköltséget fog jelenteni.

A tesztelések sűrítését firtató kérdésre elmondta: a WHO protokollját követik, ettől nem kívánnak eltérni. – A tesztek nem száz százalékig pontosak, ezért ha a fertőzés veszélyétől meg akarjunk kímélni másokat, akkor a karantén jelenti a legbiztosabb megoldást.

11:31. A Hír Tv az uniós szintű intézkedésekre kérdezett rá. Gulyás Gergely kifejtette: egyetlen nappal sem szabad annál tovább fenntartani a rendkívüli intézkedéseket, mint ameddig ezekre szükség van. Ezt a kormány folyamatosan vizsgálja, a cél, hogy minél hamarabb visszatérjenek a diákok az iskolákba, a gazdaság és a vendéglátás beinduljon.

11:24. Az ATV a kórházigazgatók leváltásával kapcsolatban kérdezett. Erre reagálva Gulyás elmondta: az operatív törzs felel a védekezésért. Ilyen helyzetben az operatív törzs utasításait minden állami szervnek be kell tartania. – A konzekvenciákat azonnal le kell vonni. A menesztett vezetőkkel szemben sem emberi, sem szakmai aggályok nem merültek fel.

Van-e olyan intézkedés, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani? – kérdezi az ATV. Gulyás Gergely szavai szerint van protokoll arra, hogy kiket kell haza küldeni. – A védekezésnek van eredménye, de nincs garancia arra, hogy nem robban be a vírus. Nem engedhetjük meg, hogy ne legyen elegendő ágy. Szakemberek határozták meg a felszabadítandó ágyak számát, ez valóban a kórházi ágyak 60 százalékát érinti – fogalmazott.

Gulyás várakozásai szerint a járvány és a védekezés még hónapokig fog eltartani. Arra is készülni kell, hogy egy nagyobb csökkenés után újra és újra növekedés lesz a fertőzések tekintetében.

11:15. A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter elmondta: Paks II. esetében elmarad a tőkeemelés, 37 milliárdot spórolnak meg ezzel. Az agrártárcától 20 milliárdot, a Belügyminisztériumtól 28 milliárdot, a Pénzügyminisztériumtól 21 milliárdot, a Külügyminisztériumtól 22 milliárdot, az Emmitől 83 milliárdot, a kabintetirodától 46 milliárdot, a kormányirodától 854 millió forintot vonnak el. Ez a pénz a járványvédelmi, illetve a gazdaságvédelmi alapba kerül.

Az önkormányzatok maguk kérték, hogy a védekezés során maguk dönthessenek az óvintézkedésekről. – Az ellenzék rossz nyomon indult el, amikor az acsarkodást nem függesztette fel, és nem vettek részt a nemzeti egység megteremtésében. A főpolgármester ennek az elszenvedője. Amikor az ellenzék a védekezés helyett a felelősségről beszél, akkor a saját felelősségéről is beszélni kell – fogalmazott a miniszter.

Szintén a Magyar Nemzet kérdezi, hogy mi a helyzet az idősotthonok tesztelésével. Gulyás válasza szerint a személyes kudarca minden önkormányzati és állami vezetőnek, ha bukásközeliként értékeli egy vezető az együttműködést. – A főváros is tud javítani a 2-es osztályzaton, amelyet Karácsony Gergely említett – fogalmazott. Gulyás korábban nem érzékelte, hogy ennyire rossz lenne az együttműködés.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.