Milliós utalványokkal ágyaztak meg a pelenkabiznisznek

Milliós utalványokkal ágyaztak meg a pelenkabiznisznek

Verdó György megyei kirendeltségigazgató, az utalványok, a BESZI derecskei épülete és Varga Mihályné intézményvezető Fotók forrása: Magánarchívum, Youtube.com, illetve szgyf.gov.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapok óta cikksorozatban tárjuk fel az állami fenntartású szociális ellátórendszer kétes ügyeit. Hajdú-Bihar megyéből több visszaélésgyanús esetet is bemutattunk, ezekben már nyomozások indultak, részben a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) feljelentése után, részben a mi leleplezésünk alapján. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Hajdú-Bihar megyei kirendeltségéhez tartozik a derecskei székhelyű Bihari Egyesített Szociális Intézmény (BESZI) is. Ezúttal arról rántjuk le a leplet, hogy a derecskei intézmény vezetőjét, Varga Mihálynét sikerrel környékezte meg egy nagy pelenkabeszállító cég üzletkötője.

A BESZI a megye egyik legnagyobb bentlakásos intézménye. Az ide tartozó intézetekben közel 800 pszichiátriai betegségben szenvedő és más fogyatékossággal élő embert látnak el. Jelentős piac ez a pelenkabeszállítóknak, gyógyszercégeknek és más egészségügyi termékekkel kereskedő vállalkozásoknak, ezért nagy a harc köztük az intézmény megrendeléseiért. Az egyik ilyen beszállító a Hartmann-Rico Hungária Kft., amelynek termékei jól ismertek a szociális szférában.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

Varga Mihályné 2017 őszén lett a BESZI vezetője. Ezt követően kereste meg a cég üzletkötője, majd 2018 márciusában összesen 1,35 millió forint értékű utalványt kapott tőle – legalábbis ennyi szerepel a birtokunkban lévő dokumentumban. Az ügynök alighanem tudta, kivel kell egyezkedni, pelenkarendelés esetén ugyanis az intézményvezetőé az utolsó szó. Mindenesetre az irat szerint a Hartmann lett a BESZI legfőbb pelenkabeszállítója. Mivel az ajándékutalványozást és a közvetlen termékadományozást kifejezetten tiltja a gyógyászati ellátásról szóló törvény, a történtek korrupció gyanúját vetik fel.

A vásárlási utalványok sorsát illetően a főigazgatóság belső vizsgálata sem hozott megnyugtató választ. Egy korábbi vizsgálódás szerint „Az átadott utalványok felhasználási módja követhetetlen, így nem lehet tudni, hogy azokat saját célra vagy az ellátottak érdekében használták fel”. Varga Mihályné az utalványok kis részét odaadta a BESZI-hez tartozó intézetek vezetőinek, de azt nem mindenki volt hajlandó elfogadni. Egy átvételi elismervény szerint az egyik telephely 100 ezer forint értékű, 2018 végéig felhasználható utalványt kapott rendezvényre. Egy idei, immár az Emmi közreműködésével készült újabb vizsgálat még komolyabb elszámolási problémát tárt fel. Azt állítják, miközben 2019 novemberében elköltöttek 850 ezer forintnyi utalványt az ellátottaknak szánt hótaposókra és más ruhaneműkre, furcsa módon számos számla strandpapucsról van kiállítva.

Noha már a korábbi vizsgálat is megállapította, hogy a „Hartmann jogszabályba ütközően járt el”, Varga Mihálynénak pedig „meg kellett volna tagadnia az átvételt”, Vargáné azóta is a BESZI igazgatója. Azt, hogy jártak-e bármilyen következménnyel rá nézve a történtek, nem tudni. Erre a kérdésünkre nem reagált sem ő, sem Verdó György megyei igazgató, de még Benedek István Zsolt SZGYF-főigazgató sem.

„Minden kollégámnak tudok adni, ahol ő szállít”

Az utalványok jelentőségéről a korábban lapunkban már bemutatott hangfelvétel árulkodhat. Ezen az hallható, hogy a szintén a megyei kirendeltséghez tartozó Debreceni Szociális Szolgáltató Központot (DSZSZK) vezető Ferencziné Kun Beáta 1,1 millió forint készpénzt akart elfogadni egy független pelenkabeszállítótól. A felvételen a Hartmann utalványairól is szó esik. Ferencziné a felvételen ezekkel összefüggésben arról beszélt, hogy ahol közvetlenül a gyártótól szerezték be a pelenkát, ott a vezetők utalványokat kaptak, amelyet aztán kiosztottak a dolgozók között. Vagyis jövedelem-kiegészítésként használhatták az utalványokat, ami belső feszültséget okozott az intézményen belül is. „Minden kollégámnak tudok adni, ahol ő [a szóban forgó gyártó] szállít” – nyomatékosította a DSZSZK vezetője.

Sérült gyerekek pelenkáján akart nyerészkedni egy szociális intézet igazgatója | Magyar Hang

Megkerestük a német tulajdonban álló Hartmann ügyvezetőjét, akinél többek között arról érdeklődtünk, kikkel tárgyaltak a BESZI-t érintő megrendelés érdekében. Hornyák László ügyvezetőtől írásban azt is megkérdeztük: bevett gyakorlat-e a cég üzletkötői részéről, hogy utalvánnyal, esetleg készpénzzel igyekeznek javítani a cég pozícióit? A felvetéseinkre konkrét válasz nem érkezett, de visszautasította, hogy a cég üzleti magatartását „lekenyerezéssel”, illetve jogilag nem megengedett tevékenységgel hozzuk összefüggésbe. Az ügyvezető állítja, hogy a cég a jog- és üzletetikai szabályokkal összhangban, kizárólag intézményeknek, nonprofit jogi személyeknek adományoz. Ezek ingyenes juttatások, amelyek nem kapcsolódnak vásárláshoz. Hozzátette: az utalványok felhasználása az intézmények felelőssége.

Miről tájékoztatták az államtitkárt?

Benedek István Zsolt, az SZGYF főigazgatója érdeklődésünkre azt közölte, hogy az ügyben folyt korábbi vizsgálatot ő rendelte el, amely után feljelentést tett. Benedek vélhetően ezt a feljelentést emlegette egy, az illetékes államtitkárnak, Simon Attilának küldött tájékoztatásában. Kérdés azonban, milyen eljárásra hivatkozik: a BESZI-t érintően ugyanis nem tud nyomozásról és feljelentésről a Központi Nyomozó Főügyészség, sem a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, sem a megyei főügyészség, sem pedig az a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, amely a főigazgató állítása szerint eljár az ügyben – derült ki a hatóságok válaszaiból.

Perekkel akadályoznák lapunk tényfeltáró munkáját | Magyar Hang

Mivel nem ez az első vesztegetésgyanús eset az SZGYF megyei intézményeinél, Verdó Györgytől többek között arra vártunk választ, milyen intézkedéseket tett az ügy miatt, illetve esetleg őt magát is kereste-e a beszállító akár utalványok, akár készpénz ígéretével. Figyelmen kívül hagyva kérdéseinket azt írta, hogy – idézzük – a „belső szabályzatokban foglaltak szerint kerül sor az adományok befogadására, szabályozott keretek között”. Ugyanennyit közölt Varga Mihályné is. Egyébként Verdó György arra kért, hogy a prejudikációtól tartózkodjak, bűncselekmény gyanúja esetén pedig forduljak a hatóságokhoz. Az SZGYF és DSZSZK vezetője korábbi feltárásaink miatt öt sajtópert indított lapunk ellen, de valamennyit elveszítették első fokon.

Frissítés:

Cikkünk megjelenésének napján kiegészítette korábbi tájékoztatását a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. Eszerint a folyamatban lévő – DSZSZK-t érintő – vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt több feljelentés után indult nyomozás érinti a Bihari Egyesített Szociális Intézményt is. A Főügyészség szerint gyanúsítotti kihallgatás nem történt az ügyben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!