Az orvosi kamara azt kéri Káslertől, magyarázza el, mi történik

Az orvosi kamara azt kéri Káslertől, magyarázza el, mi történik

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzák nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, a miniszteri utasításokat pedig tegyék hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában – kéri levelében Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A MOK weboldalán szombaton közzétett levél szerint a mindennapi betegellátásban küzdő orvosok azt jelezték, „fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célok ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványügyi helyzet miatt szükségszerű átszervezése”.

Nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel. A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai-lelkiismereti problémákhoz vezettek. Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra, ötletszerűen meghozott döntések

– áll a levélben, amely hangsúlyozza: erről a tervről az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mert annak megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése.

A MOK elnöke szerint a jelenlegi bizonytalan helyzet, a nehezen értelmezhető
utasítások bizalmatlanságot, érthető ellenérzést váltanak ki azokból, akiknek az
együttműködését kellene az Emminek elnyernie. Azt is komoly problémának tartják, hogy a rendszer átalakítását, válsághelyzetben való működését meghatározó dokumentumok ma levél formájú miniszteri utasításokként jutnak el az intézményekhez, nem jelennek meg a közlönyben, de még az Emmi honlapján sem érhetők el.

„Mindannyian a járvány elleni eredményes küzdelemben vagyunk érdekeltek, a MOK
teljes erejével az ellátók és az ellátottak védelméért, a hatékony megelőzésért és
eredményes gyógyításért dolgozik. De ehhez a kormányzat részéről nagyobb nyíltságra, együttműködőbb partnerségre és időben megkapott, részletes információra van szükség" – zárul a Kásler Miklósnak címzett kamarai levél.

A kamara weboldalán közzétett dokumentum rövid kísérőszöveget is kapott. Ebben hangsúlyozzák:

A MOK megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni – csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.