Hamis fotóval esett neki Donald Tusknak a kormánymédia

Hamis fotóval esett neki Donald Tusknak a kormánymédia

A fotó a hamis képaláírással még vasárnap késő délután is kint volt a Pesti Srácok.hu oldalán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánybarát Pesti Srácok közölt egy cikket szombaton, mintegy válaszcsapásként arra, hogy Donald Tusk lenácizta Orbán Viktort. Donald Tusk nem utolsósorban a jobboldali Európai Néppárt elnöke, mely pártszövetségnek a Fidesz is tagja. Már a cikk címe is elmond mindent: „Az a Tusk nácizza Orbánt, akinek a nagyapja valóban náci kollaboráns volt.” Ebben felhasználnak egy hamisan értelmezett fotót is, amelyet pár éve a lengyel mémoldal, a Demotywatory.pl hozott le, nyilvánvaló lejárató szándékkal. 

A Pesti Srácok „leleplezése” csont nélkül átment a magyar propaganda-médián. Az Origó már egy „nemzetközi hírügynökség”, a Habony által létrehozott V4NA-ra hivatkozva közli újra a hamis fotót, azt írva: „A képen a sofőr Józef Tusk, FORRÁS: V4NA.”

Felült a hülyeségvonatra Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is, pedig egy múzeumi főigazgatótól elvárható lenne a történelmi hűség iránti elkötelezettség. Igaz, ő csak csúsztatott, nem állítva (ál)tényt, hanem kérdésbe burkolt a Twitteren: „Lehet, hogy még nem heverte ki a 2005-ös csúnya vádaskodást, ahol az alábbi fotót is felhasználták ellene?”

A Hír Tv legalább a fotót nem vette át, csak a Pesti Srácok hírt szemlézte. Szintén átvette az anyagot a közszolgálati Híradó.hu, számtalan más kormányközeli orgánum mellett.

A Magyar Nemzet viszont nem habozott, hosszú cikket közölt az ominózus fotóval, hozzá képaláírásnak ezt adva: „A vezetőülésen az Európai Néppárt elnökének nagyapja, Józef Tusk látható az SS biztonsági szolgálata, az SD tisztjeinek társaságában. Fotó: Facebook/Pestisrácok.hu” .

Sehol sem említik meg, hogy a fotónak nincs köze a lengyel politikus nagyapjához, pedig Rácz András egyetemi docens megtalálta azt a Bundesarchiv gyűjteményében:

A kutató azt írja: a Magyar Nemzet egyértelműen etikátlanul jár el már azzal is, hogy levágja a kép alját, nem látszik tehát, hogy ez egy Bundesarchiv-fotó 1939-ből. Lehet, hogy en emlékszem rosszul a hadtörténelmi tanulmányaimra, de nézzük meg rendesen az eredeti fotót még egyszer. A sofőr mögötti és a mellette ülő három tiszt sapkáján egyértelműen felismerhető az SS halálfejes „Totenkopf” jelzése. A rendfokozati jelzések is az SS-hez tartoznak. A három tisztből kettő viszont (jobb egy, bal kettő) SD-karjelzést is visel, de ez rendben van, az SD ugyanis SS egyenruhát hordott. A sofőr, aki a Magyar Nemzet szerint Donald Tusk nagyapja lenne, szintén SS egyenruhát visel, a gallérján látható rendfokozata SS Rottenfuhrer, ami kb. őrvezető rangnak felel meg. A váll-lapok is az SS-hez tartoznak: a sofőr fonott váll-lapja a rendvédelmi szervekre volt jellemző. Az illető sofőr is biztosan SS-állományú. Az pedig ugyebár nagyjából kizárható, hogy egy lengyel SS-tag lehessen, főleg nem 1939-ben, amikor a fotó készült. Amiből az is következik, hogy a Magyar Nemzet által használt képaláírás egyértelműen hazugság. 

Donald Tusk nagyapja, Jozef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehát nem SS!), ez jól dokumentált tény. És nem is új információ, mert már a 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban előkerült, ergo mintegy 15 éves „hír”. Egyébként az elérhető lengyel források szerint kényszersorozottként szolgált, 1944 augusztusa és októbere között, tehát nem önként – előtte pedig koncentrációs táborban raboskodott. Az, hogy a Magyar Nemzet ehhez a jól ismert Wehrmacht-sztorihoz illusztrációként egy SS-eket ábrázoló fotót használ, ráadásul öt évvel korábbról, az egyértelmű és ostoba hamisítvány. Még akkor is, ha a terepjárót vezető katona arca valamelyest hasonlít is Donald Tuskra (nota bene: Jozef Tusk viszont nagyon nem hasonlított Donald Tuskra.) – fejezte be posztját a kutató.

https://www.facebook.com/andras.racz.526/posts/227442471867117

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.