Kilenc hajléktalan került kórházba koronavírus miatt egy szállóról

Kilenc hajléktalan került kórházba koronavírus miatt egy szállóról

Képünk illusztráció! (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többen is megfertőződtek a koronavírussal a fővárosi, XIII. kerületi Madridi úti hajléktalanszállón – értesült a Hvg.hu. A hírt megerősítette a fenntartó, a Magyar Vöröskereszt.

Összesen 23 lakó gyorstesztje – a Fővárosi Önkormányzat támogatásával zajlott a szűrés – mutatott fertőzöttséget a Vöröskereszt által fenntartott hajléktalanszállón múlt héten. Őket a teljes ellátás további biztosításával az épület egy külön szárnyában azonnal elkülönítették, majd az intézmény orvosa a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos protokolljának megfelelően akkreditált tesztek elvégzését is kezdeményezte.

A hatósági tesztekkel kilenc lakó eredménye lett pozitív – őket kórházba szállították –, az előzőleg kiszűrt 14 hajléktalan pedig elkülönítve maradt. A lakókkal egyidejűleg az intézmény mind a húsz dolgozóját is letesztelték, közülük azonban egynél sem mutatott ki az előszűrés fertőzöttséget.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap ennek ellenére az egész intézményt két hétre karanténba zárta, ami az izolált lakókkal együtt összesen 124 embert érint. A bennmaradók ellátását a május 3-ig tartó karantén idejére öt vöröskeresztes munkatárs önként vállalta, akik a teljes időszakra beköltöznek a hajléktalanszállóra. Az élelmezés és egyéb ellátás költségeit a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet forrásaiból, uniós pályázatból kapott támogatásból, illetve a Fővárosi Önkormányzat étkeztetési programjából fedezik a kommunikációs osztály tájékoztatása szerint.

A portál megjegyzi, hogy a XIII. kerületi szálló nem az egyetlen budapesti hajléktalanellátó intézmény, ahol felütötte már a fejét a koronavírus. Bár pénteken az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes még csak egy hajléktalanról számolt be, napok óta több érintett intézményről tudnak informálisan, és lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában Karácsony Gergely főpolgármester is arról beszélt, hogy a több intézmény is érintett.