A SOTE rektora szerint érdemes textilmaszkot viselni

A SOTE rektora szerint érdemes textilmaszkot viselni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járványügyi időszakban minden olyan helyzetben érdemes maszkot viselni, amikor több emberrel is találkozhatunk, a 65 éven felüliek számára pedig javasolt, hogy maszkban lépjenek ki az otthonaikból. A lakosság számára a sebészi maszkok helyett a dupla rétegű, magas hőfokon mosható textilmaszkokat ajánljuk – emelte ki dr. Merkely Béla, a SOTE rektora.

A maszkok viselése önmagában nem előzi meg a fertőzést, de használatuk lassíthatja a járvány terjedését. Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi ellátás során alkalmazott úgynevezett sebészi maszkot a lakosság körében a dupla rétegű és magas hőfokon mosható textilmaszkok helyettesíthetik – mondta az egyetem honlapján megjelent cikkben Merkely Béla.

A koronavírus okozta járványügyi időszak során akkor érdemes maszkot hordanunk, ha olyan közösségi térbe lépünk, ahol az ajánlott társadalmi távolságtartás csak nehezen tartható be. Így minden olyan helyzetben viseljünk textil-arcmaszkot, amikor több emberrel is találkozhatunk, például élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközön. A rektor hangsúlyozta: a 65 év felettiek számára ezen felül is minden olyan esetben javasolják a magas hőfokon mosható textilmaszkok viselését, amikor elhagyják otthonukat. – Olyan alkalmakkor is viseljünk maszkot, amikor csak rövid időre távolodunk el az otthonunktól, így például amikor csak a szemetet visszük le a lépcsőházon keresztül – tette hozzá. Erre azért van szükség, mert ez a védőeszköz is hátráltatja a vírus terjedését.

Maszkot vagy kendőt kell majd viselni a fővárosi tömegközlekedési eszközökön | Magyar Hang

A textilmaszk esetében is figyelni kell az általános szabályokra, vagyis csak akkor van értelme a maszk használatának, ha az egyszerre takarja az orrot és a szájat, illetve ha nincsenek rések az arc és a maszk között. Használat előtt és levétel után alapos kézmosás szükséges.

Mivel a sebészi- és az úgynevezett respirátoros arcmaszkok elsősorban az egészségügyi dolgozók részére szolgáló védőeszközök, célszerű otthon elkészített maszkot hordanunk, hiszen ezeket néhány alapvető szabály betartása mellett könnyedén elkészíthetjük magunk is, ráadásul, mivel a házilag készített arcvédők moshatók, ezáltal többször is használhatjuk azokat.

Arcmaszk otthoni készítésekor mindig figyeljünk rá, hogy 60 fokon mosható, többrétegű vászonanyagból készítsük el a védőfelszerelést, ami mosógépben tisztítható. Amennyiben lehetőségünk van rá, készítsünk több maszkot is saját magunk és akár családunk, ismerőseink részére – ajánlja a rektor.